СРБИЈУ ЧЕКА ТОПЛИЈА ЈЕСЕН И БЛАГА ЗИМА

Након лета са преко 60 тропски врелих дана, утицај високих температура осетиће се месецима који следе, па Србију очекује топла јесен, са Михољским летом и далеко блажа зима од претходне. 

Према дугорочној прогнози Републицког хидрометеоролошког завода Србије, лето се наставља и током септембра, са изузетком кратких периода захлађења и падавина. 

„Налазимо се у периоду позног лета, али нас у септембру очекује пријатно време са периодичним захлађењима у трајању од једног или два дана, кажу за Тањуг у Републичком хидрометеоролошком заводу Србије.

Температуре ће се кретати између 20 и 30 степени Целзијусових, а просечна максимална дневна температура износиће око 25 степени Целзијусових.

Октобар ће бити топлији и просецно влажан, и, како наводи РХМЗ, и тај месец протећи ће у знаку Михољског лета.

Максимална дневна температура пада, али ће и даље бити сувих и сунчаних дана са температурама од око 20 степени целзијусових. 

У октобру се на планинма могу очекивати први снегови, али ће у нижим пределима снежних падавина бити тек – крајем новембра.

И новембар ће, међутим, према прогнози РХМЗ, бити топлији и мало сувљи него иначе, а колицина падавина биће у границама вишегодишњег просека. 

Средња максимална температура ваздуха у Београду и широј околини током новембра биће око 12 степени целзијусових. 

У односу на прошлу зиму, када су се екстремно ниске температуре задржале све до поцетка пролећа, ове године нас очекује блага зима, са средњим температурама од два до пет степени, а на планинама од минус три до један степен. 

У децембру температура наставља да пада, иако ће месец бити блажи и мало сувљи од просека. 

Количина падавина биће у границама вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини просечна темепература биће око 6.8 степени Целзијусових.

РХМЗ сада и за јануар прогнозира да ће бити „блажи и просечно влажан“, док ће у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха бити око 4,8 степени Целзијусових.

Слична прогноза времена предвиђена је и за фебруар са благим растом средње просечне температуре на 7,8 степени Целзијусових. 

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srbiju-ceka-toplija-jesen-i-blaga-zima/