СРЕЂИВАЊЕ ФАСАДА ПО НАЛОГУ ИНСПЕКТОРА

Власници станова у згради с које отпада фасада мораће да издвоје новац за њену поправку, а ако то не ураде добровољно, локална самоуправа ће ангажовати фирму да то обави. Власницима некретнина на крају ће само испоручити рачун! Они који не буду измирили дуг, наћи ће се на списку извршитеља за наплату.

Брига о фасадама ће ступањем на снагу Закона о становању и одржавању стамбених зграда бити проглашена јавним интересом, па ће локална самоуправа имати одрешене руке да се о њима стара ако то не учине скупштине зграда. Уколико инспектор процени да фасада на згради није безбедна, да су делови склони паду или да је једноставно ружна, моћи ће да нареди станарима да је поправе.

Сврха увођења категорије јавног интереса јесте да свака зграда буде безбедна не само за њене житеље него и за пролазнике.

Ако станари не обаве потребне активности на одржавању зграде, а то би могло проузроковати штетне последице по живот или здравље људи, животну средину, привреду или имовину веће вредности, радове на одржавању зграде преузима јединица локалне самоуправе – пише у Закону о становању.

У многим градовима постоје делови за које локална самоуправа сматра да морају изгледати лепо, попут центра насеља, старог језгра…

Овај закон омогућиће општинама и градовима да утврде такве урбанистичке зоне или блокове у којима ће власнике станова обавезати да морају да редовно поправљају и крече фасаде. Надлежна инспекција, комунална или грађевинска, моћи ће да наложи извођење радова, а ако онај ко је у обавези то не учини, поправку ће обавити стамбено предузеће, а рачун ће платити станари.

Општине ће моћи посебним одлукама да регулишу обавезе стамбених заједница, па и да забране постављање клима-уређаја на видљивом делу зграде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sredjivanje-fasada-po-nalogu-inspektora/

3 comments

  • напокон on 31/12/2016 at 00:22

  значи деловодна зграда и вила у француској улици ће напокон да заблистају???

  • Sale on 30/12/2016 at 08:29

  Sta je sa kucama koje su pod zastitom Drzave?

   • petar on 31/12/2016 at 18:45

   stitice ih drzava od obnove kao i do sad

Komentari su onemogućeni.