СРЕДЊА СТРУЧНА СПРЕМА СВЕ ТРАЖЕНИЈА НА ТРЖИШТУ РАДА

Послодавци у Србији су током 2017. године у 60 одсто огласа тражили кандидате са средњом стручном спремом, а с друге стране више од половине кандидата имало је високу стручну спрему, показује Анализа тржишта рада за прослу годину, коју је објавио портал infostud.com.

Према подацима Инфостуда, највећи број огласа објављен је у областима трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехника.

Ситуација је слична као и претходне године, па су најчешће расписивани огласи за радна места: продавац, комерцијалиста, административни радник, возач и магационер, а следе позиције у ИТ сектору – Јава програмер, .НЕТ девелопер и Софтњаре девелопер.

Највише су тражени програмери средњег сениоритета (скоро 50%), док је у мањој мери било потребе за јуниор и сениор програмерима (око 20%).

Ван ИТ области, највише шанси за запослење у прошлој години су имали: фризери, кувари, механичари/аутомеханичари, возачи и машински инжењери.

С друге стране, позиције на којима је било мање објављених огласа у односу на број конкурисања, односно на којима је током 2017. године било теже пронаћи посао су: контент менаџер, асистент на економским пројектима, асистент на пројектима у финансијама, промо лидер, судски извршитељ/помоћник.

Сваки трећи кандидат има 10 и више година радног искуства, док оних са од једном до три године искуства има 21 посто. Без икаквог радног искуства на слободна радна места конкурисало је скоро 8,0 одсто кандидата.

На сајту инфоструда је у 2017. години, како се наводи, објављено скоро 31.000 огласа, док је на разне позиције конкурисало готово 200.000 кандидата. Просечан број пријава по конкурсу у претходној години износио је 75, што значи да је једна особа у просеку конкурисала око 12 пута преко тог сајта.

Послодавци су у 6,0 посто објављених огласа означили да се на њих могу пријавити и особе са инвалидитетом, а објављено је и 7.872 огласа у којима је предуслов за конкурисање за радну позицију било познавање траженог језика. Најчешће је то био енглески језик, потом немачки и руски, показује анализа Инфостуда.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srednja-strucna-sprema-sve-trazenija-na-trzistu-rada/