Početna » СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ДОБИЛЕ СМЕРНИЦЕ О ПРЕДМЕТУ “ОСНОВЕ СИСТЕМА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ”

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ДОБИЛЕ СМЕРНИЦЕ О ПРЕДМЕТУ „ОСНОВЕ СИСТЕМА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ“

Министарство просвете је данас доставило смернице средњим школама за извођење факултативног предмета „Основе система одбране Републике Србије“ намењеног ученицима завршних разреда средњих школа.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Већ пет година се овај предмет успешно реализује у земљи како би ученици завршних разреда стекли практична знања и вештине потребне за одбрану земље у ванредним и ратним ситуацијама, према саопштењу Министарства.
Настава за овај предмет се изводи факултативно током четири часа одељенског старешине, а за извођење се користе писани материјали и презентације доступне на интернет страницама Министарства просвете и Министарства одбране. Програм предмета је организован у неколико тематских целина:

Прва група тема обухвата сазнања о улози, задацима и месту Војске Србије у ширем оквиру безбедности и одбране земље, војној обавези унутар Србије, материјалној и радној обавези, као и о опцијама добровољног служења војног рока.

Друга група тема се бави питањима како постати професионални војни припадник, стицањем звања старешине (официра и подофицира) у оквиру Војске Србије, а такође наглашава значај физичке спремности за војни позив.

Трећа група тема се фокусира на службу осматрања и обавештавања, стратегијама неоружаног отпора, управљању хемијским и биолошким оружјем, као и средствима за запаљивање, уз додатно обрађивање области цивилне заштите.

Четврта група тема се бави тактичко-техничким вештинама и садржајима.

Овај факултативни предмет омогућава ученицима да стекну практична знања о обрамбеним аспектима земље и оспособе се за ефикасно деловање у кризним ситуацијама.

ТањугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept