СРЕДЊУ ШКОЛУ ПОХАЂА ТЕК СВАКИ ДЕСЕТИ РОМСКИ ЂАК

И ове године, као и претходних, упис у средње школе неће бити исти за све кандидате. Наиме, Правилником за упис у средње школе прописано је да се подстицајни поени додељују осмацима ромске националности и онима који су основно образовање стекли по програму за одрасле.

Држава на овај начин покушава да пружи боље стартне позиције за маргиналне групе, традицијом ускраћене за средње и више образовање.

Према овом правилнику, ученици, припадници ромске националне мањине, полагаће редовно завршни испит, али ће бити другачије бодовани. Према прописима, број бодова који ученици ромске националности остваре на основу успеха из школе и на основу завршног испита, увећава се за 30 посто од броја бодова који им недостаје до 100 бодова. Према истом правилнику, и ученици који живе у породици која је корисник новчане социјалне помоћи имаће шансу да се упишу у средњу школу под повољнијим условима: њима се број бодова који су остварили на основу успеха из школе и завршног испита увећава за 35 посто од броја бодова који им недостаје до 100 бодова.

Под сличним условима уписују се ученици ромске националности старији од 17 година, као и старији од 17 година из социјално угрожених породица, али као ванредни ђаци.

Држава је систем подстицајних мера за упис Рома и социјално маргинализованих категорија почела 2003, али је Правилник по којем се и ове године уписују будући средњошколци донет 2016.

А кад смо већ код образовања, статистика је неумољива: сваки пети Ром, наспрам сваког 37 становника Србије старијег од 14 година, нема школу, док преко једне трећине Рома (34,2 посто) нема завршену осмогодишњу школу. Трећина Рома (33,3 посто) има основно образовање, а средње образовање има 11,5 посто Рома, што значи да две трећине ромских средњошколаца у неком тренутку одустане од даљег школовања. Према подацима из 2011, припремни предшколски програм похађало је 2.334 ромске деце, основну школу 22.807, средњу школу 3.020, студије првог и другог степена 502 и докторске студије 10 Рома. Подаци показују и да најмање за 2.453 деце није регистровано да похађају основну школу те потпуно остају изван система школовања.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srednju-skolu-pohadja-tek-svaki-deseti-romski-djak/