СРПСКЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ ЋЕ ВАЖИТИ И У АУСТРИЈИ

Осим у Немачкој у којој би ускоро требало да почну да важе, српске возачке дозволе ове године биће признате и у Аустрији.

Ово значи да у ове две земље наши возачи неће морати поново да полажу возачку испит како би српску заменили за немачку односно аустријску возачку дозволу, већ могу то да ураде без полагања и бесплатно, пише ревија САТ плус.У Берлину би, наиме, сваког тренутка, требало да се потпише споразум између Немачке и Србије о међусобном признавању возачких дозвола две земље. У првом тромесечју ове године, исти споразум требало би да буде потписан и са Аустријом.

Замена српске дозволе за немачку биће бесплатна. Једини услов који би држављани Србије требало да имају јесте пребивалиште у Немачкој од најмање 185 дана. Ова одлука односи се на све категорије, осим за тракторе и пољопривредне машине.Нема сумње да ће ова одлука донети огромно олакашање за десетине хиљада наших земљака на привременом раду у Немачкој, јер у појединим покрајинама полагање за возачку кошта и више од 1.000 евра.

Поред тога што ће у првом тромесечју ове године бити закључен споразум и са Аустријом, у току су поступци за билатерално регулисање узајамног признавања и замене возачких дозвола са Холандијом, Норвешком и Грчком, а у плану је покретање поступка признавања дозволе и са Шведском.

Осим у Немачкој и Аустрији, српске дозволе важе и могуће их је заменити а за локалну без поновног полагања возачког испита и у Црној Гори, БиХ, Хрватској, Румунији, Бугарској, Мађарској, Француској, Белгији, Чешкој, Пољској, Словачкој, на Kипру, у Турској, Kазахстану, Португалији, Азербејџану, Монаку, Финској, Естонији, Русији, Данској, Kатару, Шпанији, Италији, Македонији и Албанији.

А, као што смо навели, ако све буде по плану важиће и у Холандији, Норвешкој, Грчкој и Шведској.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srpske-vozacke-dozvole-ce-vaziti-i-u-austriji/