СРПСКИ ГАСТЕРБАЈТЕРИ НЕПОЖЕЉНИ У СЛОВАЧКОЈ?

Српски гастарбајтери у Словачкој, којих је све више, непожељни су код становништва, показује истраживање словачког магазина „N“.

Лист „N“, који је још претпрошле године водио кампању против муслиманских избеглица, објавио је насловну страну на којој пише „они су хришћани, али и поред тога се њих плашимо“.

Ради се око 6.000 гастарбајтера из Србије у месту Галанта, за које становништво Словачке каже да су „непристојни“ и ноћу „шетају улицама у чопору“.

Један словачки синдикалац тврди и да српским гастарбајтерима недостају хигијенски стандарди.

Уз изјаву, објављен је и постер с натписом „продавница Теско у Галанти је ноћу опаснија од гета у Бронксу – прави Могадишу“. 

Протеклих недеља су српски медији писали о нехуманим условима у којима раде српски држављани у Словачкој.

Бечки дневник „Пресе“, који је истражио на лицу места стање у Галанти, указује да се ради о новом феномену и да у међувремену у Словачкој ради 35.000 странаца, јер тој земљи недостаје радна снага за фабрике које су из западне Европе преселиле своја постројења због јефтине радне снаге.

Агенције за посредовање радника, према листу, у Србији проналазе довољан број људи, које, сумњивим уговорима, нуде посао и превоз до кореанских фабрика у Галанти, где зарађују 2,20 евра по сату.

У градовима као што је Шала Словаци зарађују смештајем гастарбајтера.

„Показали су ми дограђене објекте уз стамбене зграде у којима су, одједном за Божић унети кревети на спрат. А грађани су казали да су могли посматрати Србе како спавају, јер нису, због слабо изграђеног објекта, српски станари имали никакву приватност“, пренео је новинар „Пресе“.

Он указује да је тај објекат касније испражњен, након што су се жалили станари стамбене зграде.

Међутим грађани Шала причају да српски гастарбајтери раде у фабрикама, као што је Шин Хеунг, под нехуманим условима, на 40 степени лети, што су услови под којима Словаци не желе да раде.

Новинар „Пресе“ каже да се на улицама препознају српски радници по тиме што „вуку препуне кесе из продавнице“ и што су „боље обучени од становника места Шала“.

Извештај „Пресе“ преноси да се у смештајима за гастарбајтере могу пронаћи кућни редови са забранама на три језика, на којима и пише колико кошта њихово кршење.

Само у српској верзији се прети протеривање о сопственом трошку, наводи „Пресе“.

Дневник

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srpski-gasterbajteri-nepozeljni-u-slovackoj/