Početna » ШТА ЋЕ БИТИ АKО НАМ ЈУН ПОЧНЕ СА KИШОМ? Ово су српска народна веровања за овај месец!

ШТА ЋЕ БИТИ АKО НАМ ЈУН ПОЧНЕ СА KИШОМ? Ово су српска народна веровања за овај месец!

За сточарство је трава предуслов, а косидба траве у нашим крајевима обавља се претежно у јуну, па се овај месец назива сенским месецом

од Паланка данас
0 Коментар

Српски обичајни стари календар месецу јуну дао је чак седам назива: црвеник, черешњар, трешњар, трешњобер, а зову га још и петровски, липањ, сењски.

Јун је преломан месец. Прелама годину. Зато људи овај месец посебно воле.Сточарство је вековима било и данас је једно од најважнијих привредних занимања у нас, како због климатских и природних предуслова, тако и по погодности да се преживи у несигурним временима. За сточарство је трава предуслов, а косидба траве у нашим крајевима обавља се претежно у јуну, па се овај месец назива сенским месецом.

Ово је и месец са великим бројем завета и литија, током којих се организују поворке крстоноша. У селима ове поворке обилазе поља и записе, стара и света стабла, очувана у великом броју и до данашњих дана. Литије у градовима полазе од цркве и пролазе најглавнијим улицама и крај најзначајнијих градских историјских и верских обележја. У неким крајевима Србије очуване су и обредне девојачке поворке краљица, чији корени сежу у словенску прадавнину.

Велики народни празник и историјски и културни датум српског народа – Видовдан, на измаку је овог месеца. Он подсећа на давну, али у српском колективном сећању дубоко усађену Kосовску битку, у којој је ”за крст часни и слободу свету” пострадао велики број српских ратника и сам кнез Лазар.

Стари српски календар – рожданик прорицао је судбину према месецима рођења неке особе. Ево какве су, пре старом народном веровању, особе рођене у јуну и шта их чека у будућности:

Мушко: Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца биће висок, мудар, бојажљив, гостољубив и свакоме добро дошао, а по кадкад и прзница. На лепо ће одело више држати, него на јело и пића. Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, ако се посвети науци биће учен; ако ли се пак не посвети, у старости ће се здраво кајати. Срећа га у туђини чека.

Женско: Биће лепа, витка. Први и други љубазник ће је оставити. Kад се уда, с првим ће мужем хрђаво живети и наскоро ће остати удова. С другим ће мужем у сваком задовољству поживити. Напраситост и јед ће је у болест бацити.

Такође, наш народ је веровао да – ко се венча у овом месецу, имаће срећан и узбудљив брак!

“Удај се када јунске руже расту, копна и мора ћеш обићи.”Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept