Početna » ШТА ЧЕКА ЗДРАВСТВО У 2024 ГРУЈИЧИЋ: Неће бити листа чекања, УВОДИМО ЕЛЕКТРОНСКИ КАРТОН

ШТА ЧЕКА ЗДРАВСТВО У 2024 ГРУЈИЧИЋ: Неће бити листа чекања, УВОДИМО ЕЛЕКТРОНСКИ КАРТОН

Министарка здравља Даница Грујичић гостујући на РТС-у говорила је о свим променама које су започете у здравству током претходне године, али и о плановима за нову годину. Као један од главних циљева за 2024. годину истакла је развој здравственог броја, али и рад на електронском картону.

од Паланка данас
0 Коментар

Листе чекања не би смеле да постоје за скенер, а намерава да спроведе и шестомесечно проверавање листе чекања.

– И даље тешко када је у питању заказивање, посебно за неке области као што је ендокринологија, као што је офталмологија, тако да то захтева једну дубљу анализу и ми ћемо највероватније већ одмах из нове године направити као једну врсту контроле, заказивања прегледа за офталмологију, ендокринологију и оне области које су најзахтјевније – каже министарка Даница Грујичић.Као главни проблем за ове  области истакла је то што је специјалистичка служба била укинута у многим домовима здравља.

Својевремено је укинута читава специјалистичка служба у многим домовима здравља, који су остали и без офталмологије, и без оралног хирурга, и без интернисте, и без дерматолога, уопште неке специјалности које би нормално требало да се налазе у домовима здравља, да заправо се не налазе. Следећи задатак је да се обнови закон о здравственој делатности, који ће омогућити спуштање свих оних специјалности на ниво дома здравља.

Такође, истакла је и да се анализом спискова утврдио да су се многи пацијенти пријављивали на два места, из страха да негде неће апарати бити покварени. Министарка је истакла и да је важно да грађани пријаве све нерегуларности које примете.

Развој здравственог броја и рад на електронском картону

Даница Грујичић истакла је да је веома задовољна новим пројектима који су спроведени у сарадњи са светском банком. Као главни циљ за 2024. годину истакла је развој здравственог броја, али и рад на електронском картону. Листе чекања не би смеле да постоје за скенер, а намерава да спроведе и шестомесечно проверавање листе чекања.

– Оно на чему сада интензивно радимо, то је развој такозваног здравственог броја, где ће чак име и презиме пацијента бити потпуно заштићено, сви његови генерални подаци, од њих ће имати само лекар који их лечи, односно изабрани лекар или лекар специјалиста, за све остале биће број – каже министарка Грујичић.

Истакла је да, када су у питању листе чекања, тренутно их је 11, а биће укључен и Институт за онкологију и радиологију Србије за заказивање преко софтвера.

– Тренутно имамо један онколошки центар који распоређује пацијенте за магнетну резонанцу. За скенер не би смело да буде листа чекања, односно то можда буде листа заказивања. Јако је важно то је да се све ради брзо, буквално на један клик и то можда се искористи и за листу чекања за ортопедију. Оно што намеравамо да урадимо то је шестомесечно проверавање листе чекања за ортопедију, јер заиста не могу да верујем да никако на други начин не може да се помогне пацијентима него само уградњом или вештачког кука или вештачког колена. Ја бих пре ишла на то да се одобри фонду да једноставно плаћа рехабилитацију – каже министарка Грујичић.

Повећање плата радницима

Здравствени радници добиће повећање плате почетком ове године, а како министарка Грујичић напомиње важно је да се направи израда норматива ове године – важно је да се направи разлика између оних који носе посао и оних који га придржавају.

– Што се тиче плата, шта да вам кажем, нико није задовољан, али је чињеница да су далеко, далеко веће плате сада него што су биле и треба да буду још. Оно на чему сада радимо са синдикатима, јесу нови коефицијенти, где ће морати пре свега школска спрема да се плати, а са друге стране мора се плати и рад. Значи, израда норматива, то је нешто што мора да се заврши у овој години, да би онда заиста направили разлику између оних који носе посао и оних који придржавају посао – каже министарка Грујичић.


Закон о забрани пушења

– Нови Закон о забрани пушења је готов, треба да иде на јавну расправу и након тога иде у Скупштину – каже министарка Грујичић за „РТС“.


Министарка Грујичић је рекла да је према урбанистичком пројекту Београда, опредељено место за Онкологију 2 – преко пута Тиршове 2.

– Са једном лепом пасарелом за нашу децу јер сва дечја одељења у Клиничком центру која сада постоје морају прећи у терцијарну дечју установу, а то је Тиршова 2. Тако да ће прећи и дечија одељења са Института за онкологију и радиологију Србије – рекла је Грујичићева додајући да се нада да ће изградња Онкологије 2 бити завршена 2027.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept