Početna » ШТА ДА РАДИТЕ АКО ВАС НАПАДНЕ ПАС: Ова команда вас може спасити, тврде стручњаци

ШТА ДА РАДИТЕ АКО ВАС НАПАДНЕ ПАС: Ова команда вас може спасити, тврде стручњаци

Постоји свакодневни ризик да на улици сретнемо псе луталице, али и власничке псе који нису адекватно обезбеђени и лако могу да нападну пролазнике или децу јер током таквих непријатних ситуација често не умемо да се снађемо и будемо паралисани од страха.

Иако се некад напад агресивног пса не може избећи, постоје неке препоруке стручњака и кинолога како да се заштитите и спријечите ујед животиње.
Шта радити ако вас нападне пас:

Покушајте да сачувате смиреност

Пси, као и неке друге животиње, заиста осећају људски страх. Наравно, смирити се, ако је пред вама агресиван пас, поприлично је тешко. За почетак треба престати викати, махати рукама и покушавати да побегнете. Овакве активности издаће ваш страх и нервозу, а пас ће добити директан сигнал за напад.

Успорите кретање

Ако је пас на вашем путу за време трчања, одмах смањите брзину кретања. Полако се окрените у другу страну и наставите лагано да се крећете, пратећи пса периферним видом. Исправно би било и да се зауставите, да останете непокретни и опустите руке дуж тела. Тако ћете избећи пажњу животиње.

Не гледајте животињу у очи

Директан контакт очима са псом може појачати његову агресију. Такав поглед, животиња доживљава као претњу, и зато ће напасти прва. Пса треба држати у свом видном пољу, гледајући га са стране. Онда ће схватити да не представљате претњу, и највероватније ће само проћи поред вас.

Одвуците пажњу псу

У таквој ситуацији помоћи ће било која ствар која ће се наћи при руци. Дајте псу вашу ципелу, флашу или ранац – све што он може загристи. Док је животиња заузета, можете се полако удаљити, избегавајући последице.

Дајте команду животињи

Ако пас наставља да показују агресију, окрените му се лицем, при томе настављајући да гледате мало у страну, и командујте му да оде. Битно је да ваш глас, у том тренутку, буде сигуран и ауторитативан, али ни у којем случају претећи и вриштећи.

Делотворне команде су: „Не!“ и „Назад!“ – изговорене сигурном интонацијом. Након што их пас чује, он ће осетити вашу снагу, уплашиће се, и склониће се у страну.

КрстарицаYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept