Početna » ШТА ЈЕ ПОКАЗАЛО ИСТРАЖИВАЊЕ, КОЛИКО СУ ГРАЂАНИ ЗАДОВОЉНИ ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ СИСТЕМОМ

ШТА ЈЕ ПОКАЗАЛО ИСТРАЖИВАЊЕ, КОЛИКО СУ ГРАЂАНИ ЗАДОВОЉНИ ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ СИСТЕМОМ

од Паланка данас
0 Коментар

Више од трећине грађана у претходне три године није могло да добије услугу у државној здравственој установи, показују резултати недавног истраживања које је спровео Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) под називом „Задовољство грађана јавним здравственим системом“. Према истраживању, 34% испитаника изјавило је да није било доступних термина за услугу коју су тражили, док је 33% навело да услуга није била хитно потребна, али су време чекања било предуго.Једна трећина пацијената је чекала дуже од месец дана за преглед код лекара специјалисте, док је 11% изјавило да им уопште није заказан термин. Међутим, више од половине испитаника (55%) успело је да добије преглед у року од месец дана.

Kада је реч о задовољству квалитетом здравствених услуга, више од половине испитаника изразило је задовољство. Најзадовољнији су били грађани старији од 60 година, док је незадовољство било најизраженије код грађана у доби од 30 до 44 године и запослених.

Највећи проблем према мишљењу готово две трећине грађана јесте лоша организација здравствених установа. Недостатак стручног кадра и недовољна мотивисаност и посвећеност здравствених радника такође су се истакли као озбиљни проблеми, навођени од стране трећине испитаника.

Kада је у питању заказивање прегледа, већина грађана користи методе одласка у дом здравља или телефонско заказивање. Тек седам одсто испитаника који су посетили државне здравствене установе у последњих пет година користило је онлајн сервисе за заказивање.

Више од половине испитаника је навело да су морали увек носити претходну здравствену документацију у папирном облику, јер лекари нису могли приступити електронском облику докумената у систему.

Kада је реч о дигиталним сервисима у здравству, грађани су највише упознати са еРецептом. Више од две трећине испитаника је чуло за овај сервис и зна његову сврху, док је мањи број њих имао прилику да га користи.

Истраживање је указало на изазове са којима се грађани суочавају у јавном здравственом систему у Србији. Доступност услуга, организација здравствених установа и недостатак стручног кадра представљају кључне области за унапређење како би се обезбедио квалитетан и ефикасан здравствени систем који задовољава потребе грађана.

Извор Нова економијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept