Početna » ШТА ЈЕ С ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈОМ НАШЕГ ВОЗНОГ ПАРКА Колики је број лимузина на струју по српским друмовима

ШТА ЈЕ С ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈОМ НАШЕГ ВОЗНОГ ПАРКА Колики је број лимузина на струју по српским друмовима

У Србији број електричних аутомобила у саобраћају није велик, али је извесно да њихов број расте и да се, уз то, побољшава и инфраструктура која ову врсту саобраћаја прати.

од Паланка данас
0 Коментар

Електричних аутомобила, сигурно је, биће све више јер је то будућност аутомобилске индустрије и сви ће морати томе да се прилагоде – од произвођача до сервисне мреже до возача.По речима пи-ар менаџера Компаније „Возим на струју” Зоране Ђорић, број регистрованих електричних возила у Србији повећава се из дана у дан и сада их је више од 2.000.

– Крајем октобра прошле године, на основу података МУП-а, Дирекције полиције, Управе за управне послове, у Србији је регистарску ознаку имало 2.136 електричних возила – каже Зорана Ђорић. – Уз њих је, у том тренутку, било регистровано и око 17.500 хибридних возила. Расте и број пуњача, а све је више „брзих пуњача”, а најављује се и изградња станица за пуњење електричних возила које ће имати и одређену инфраструктуру намењену за одмор и рекреацију најмлађих.

– Субвенције су добар потез и сва средства предвиђена за те намене се искористе. Прошле године Влада Србије одвојила је додатна средстава, али је ове године износ мањи. Ипак, електрична возила скупља су од класичних и за већину наших грађана још увек ценовно неприхватљива па само субвенције нису довољне. Било би добро да се користе искуства других земаља, попут Словеније, која субвенционише увоз половних електричних возила старости од три до шест година – каже Зорана Ђорић.

– Када се упореде цене електричних аутомобила и оних који користе фосилна горива, ситуација је другачија него раније. Наиме, продавци су искористили тренутак и цене аутомобила која користе фосилна горива подигли у толикој мери да су оне идентичне ценама електричних. Да ли је то маркетиншки потез да би се купац одлучио за куповину електричног возила остаје да покаже време – истиче Зорана Ђорић.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept