ШТА КАДА ИЗГУБИТЕ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ

Губитак здравствене књижице један је од проблема са којима се пацијенти најчешће суочавају. У оваквој ситуацији, проблем се може решити у само неколико корака и након што књижицу у „Службеном гласнику“ прогласите неважећом, и на порталу „еУправе“ се можете пријавити за нову исправу.

КОРАК 1
Осигурана особа која је изгубила здравствену књижицу треба да је одјави тако што ће попунити одређену признаницу и уплатити износ од 798 динара на име објављиваља огласа о изгубљеном документу у „Службеном гласнику“ Републике Србије. На основу копије признанице, која је доказ да је претходна књижице одјављена, осигураник може предати захтев за издавање нове у Републичком фонду за здравствено осигурање.

КОРАК 2
Такође, уместо одласка у неку од филијала, грађани се за нову здравствену књижицу могу пријавити и преко портала „е-Управе“ где ће изабрати опцију електронско подношење захтева. Потребно је прво да попуните личне податке који су наведени у формулару.

КОРАК 3
Након тога, потребно је да унесете податак о носиоцу осигурања, односно податак који је видљив на старој здравственој књижици и потврдите на дугме „преузмите податке“ након чега ће у обрасцу бити видљиви ваши подаци. Уколико желите да вам се здравствена кањижица достави на кућну адресу, потребно је да то означите на обрасцу. Трошкове поштарине плаћа наручилац.

КОРАК 4
Пре него што потврдите кликом на дугме „Поднесите захтев“ потребно је да чекирате, односно кликнеке на квадратић који се налази испред поља „Сагласан/сагласна сам са условима коришћења“.

КОРАК 5
Када поднесете захтев, отвориће вам се нова страница, на којој ћете видети параметре за уплату трошкова. Неопходно је да платите 400 динара ако књижицу преузимате у некој од филијала, односно 469 динара, уколико желите да вам се достави на кућну адресу. Потребно је да уплату урадите према тачно наведеним параметрима како бисте добили нову здравствену књижицу.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-kada-izgubite-zdravstvenu-knjizicu/