Početna » ШТА КАЖУ ГРАЂАНИ: Колико је потребно новца у Србији за пристојан живот?

ШТА КАЖУ ГРАЂАНИ: Колико је потребно новца у Србији за пристојан живот?

Просечна плата није довољна за нормалан живот у Србији, резултати су анкета које су локални медији у шест градова у Србији урадили са грађанима, који су се најчешће изјашњавали да је за пристојан живот потребна плата од 100.000 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Како је саопштио Лоцал Пресс, просечна зарада у Србији је у фебруару износила је 94.125 динара, уз податак да „сваки други становник зарађује мање од 73.000 динара“, док просек подиже, према подацима Републичког завода за статистику, свега десет градова у држави, од којих само три бележе просечне зараде веће од 100.000 динара – Београд, Нови Сад и Бор, преноси Бета.Са друге стране, подсећа Лоцал Пресс, просечна потрошачка корпа на нивоу целе земље, према подацима за јануар ове године, износи више од 102.000 динара, а минимална готово 53.000 динара.

Према анкети коју су спровеле Сремске новине, на питање колика је минимална плата довољна за живот у граду у коме живе, „најчешћи одговор читалаца (око 60 одсто) гласио је 100.000 динара, што се подудара са износом просечне потрошачке корпе“.

У исто време, према последњим подацима Републичког завода за статистику, просечна нето зарада у Срему за фебруар ове године износила је 83.874 динара, при чему највеће плате имају радници из Инђије, са просечном платом од 88.354 динара, док је најнижа просечна зарада у Иригу – 76.673 динара нето.

Према писању портала Одјек.рс, „за просечну потрошачку корпу, која обухвата трошкове за трочлану породицу, потребно је издвојити око 1,23 просечне крушевачке плате“, али је реалност „да је за живот у овом граду потребно знатно више новца, поготову ако је реч о вишечланим, односно породицама које имају двоје и више деце“.

„Рачунице Крушевљана који су преко друштвених мрежа одговорили на питање о трошковима показују да је за живот четворочлане породице у том граду потребно макар 200.000 динара месечно“, навео је крушевачки тај портал.

Грађани Шапца су се путем анкете изјаснили да је за „пристојан живот“ у том граду потребно минимум 100.000 динара, док је просечна нето плата у Шапцу 83.407 динара.

Око 80 одсто анкетираних на званичној Фацебоок страници Гласа Подриња се изјаснило да је за живот у Шапцу потребна минимална плата од 100.000 динара.

Десет одсто Шапчана сматра да је потребно 120.000 и више динара, пет процената се изјаснило за више од 200.000 динара, а преосталих пет процената писало је цифре мање од 100.000 динара.

На основу анкете коју је спровео портал Круг.рс из Краљева, сваки други анкетирани у том граду сматра да је потребно „да минимална плата у Краљеву буде бар 100.000 динара, односно скоро дупло већа него сада, 19 одсто сматра да су за пристојан живот четворочлане породице потребне зараде у распону од 100.00 до 150.000“ динара.

Грађани Лесковца су се у анкети коју је спровео портал Југпресс изјаснили да су „на тесту издржљивости“, што се прихода и расхода тиче.

Најчешћи одговор на питање – колика је плата у Лесковцу потребна за живот, гласио је да би „минималац морао да буде најмање 100.000 динара“.

Лесковац је, како пише овај локални медиј, годинама на последњем месту по висини исплаћене зараде, али већина Лесковчана не верује у званичну статистику по којој је у овом граду последња исплаћена просечна зарада била 71.893 динара што је за 22.000 динара мање него што је републички просек.

На исто питање грађани Пријепоља су најчешће одговарали да је „око 100.000 динара права мера зараде за пристојан живот“.

„Минимална плата довољна да би човек преживео? 20.000 – да једе паризер и пасе траву, 50.000 – да плати дажбине и да се скромније храни, 100.000 – да мало нормалније живи, али да пази како троши паре“, један је од одговора на питање о минималној заради потребној за живот, коју је спровела телевизија Форум из Пријепоља.

Просечна зарада у Пријепољу, исплаћена у фебруару, која је износила 70.352 динара, и заостаје за републичким просеком за више од 25 одсто.

Већи број анкетираних из овог града је навео да сматра да се рад не цени у правој мери и да послодавци недовољно плаћају запослене у Пријепољу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept