Početna » ШТА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА? Јагњетина пред Ускрс и Ђурђевдан у односу на прошлу годину ПОСКУПЕЛА за 20 одсто, ПРАСЕТИНА за 40! Ево и због чега

ШТА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА? Јагњетина пред Ускрс и Ђурђевдан у односу на прошлу годину ПОСКУПЕЛА за 20 одсто, ПРАСЕТИНА за 40! Ево и због чега

Цене меса скочиле су уочи Васкрса и Ђурђевдана. Јагњетина је је поскупела за 20 одсто, а прасетина за чак 40 одсто у односу на исти период прошле године.

од Паланка данас
0 Коментар

Професор Драган Гламочић са Катедре за сточарство новосадског Пољопривредног факултета каже да не очекује постпразнично појефтињење меса будући да се дуго суочавамо са падом сточног фонда као и прекомерним увозом.Они који због поста нису куповали месо месец и по дана, непријатно су изненађени поскупљењима уочи Васкрса и Ђурђевдана. Јагњетина је је поскупела за 20 одсто а прасетина за чак 40 одсто у односу на исти период прошле године.

Ако гледамо цену прасади из увоза која је око 135 евра за грло од 30 килограма, што је око 530 динара по килограму меса у старту, није логично очекивати да ће месо појефтинити после празника, рекао је за РТС, професор Драган Гламочић.

Каже да расту и увоз меса и увоз живих животиња за клање, што оцењује не доводи до пољшања у овом сектору.

Ове године смо за три месеца увезли и око 100.000 прасади, а пре три године свега 20.000 прасади. Што се тиче јагњетине, то је стабилно, задовољавамо своје потребе. Када је у питању живинско месо, ту је негде око 10 одсто учешће меса из увоза, а када је у питању говедарска производња, јунеће месо, свега неколико процената је увоз. Међутим, ако упоредимо са претходним периодом, видимо да нам се за три године повећао и увоз јунећег меса и то за негде око три пута, што говори да се смањује и фонд говеда, каже Гламочић.

Додаје да се морају преузети кључни потези. Сматра да ограничавање броја увозних дозвола за месо изузев у веома критичним и ситуацијама нису решење.

Ми увозимо живе животиње константно и хвалимо се како увозимо, а то није решење. Решење је једино да повећамо матичне запате, да увеземо приплодне животиње, приплодне назимице, које ће овде производити прасад, које ће користити нашу сточну храну. Живе животиње не могу повећати сточни фонд јер углавном се ради увозу мушких кастрата, који не могу да се користе за даљи приплод, истиче Гламочић.

Имамо политичку одлуку за скок у сточарству

Иако су субвенције по грлу стоке повећане и за 60 одсто чини се да ни то није приволело сточаре да се више баве производњом која је тешка, прљава и траје 365 дана у години.

Гламочић каже да је нашем сточарству потребна инфузија.

Нове инвестиције у сточарство, куповина најсаврменије опреме, аутоматизација, најсаврменији објекти и наравно, мора да се увезу приплодна грла. Значи, ако ми нашем сточарству не будемо дали инфузију у наредном периоду, наше сточарство ће одумрети, каже Гламочић.

Указује да за тако нешто, увек мора да постоји политичка одлука.

Истиче да сточни фонд није преко ноћи пао, па се неће преко ноћи ни повећати, али очекује заустављање даљег пада.

РТСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept