ШТА НАМ ДОНОСИ 2022. У ЕКОНОМСКОМ ПОГЛЕДУ

Радници и пензионери

Новчана једнократна помоћ ускоро чека и пензионере и здравствене раднике. Најстарији током фебруара треба да очекују по 20.000 динара, док ће запослени у здравству, крајем јануара, најкасније почетком фебруара, добити по 10.000 динара помоћи.

Цео јавни сектор, али и пензионери од данас треба да рачунају и на редовне повишице, а на листи за већа примања су и радници који примају минималац.

Повишице ће добити запослени у социјалним службама, здравству и војсци… Њима следују плате веће за око 8 одсто, док ће остали моћи да очекују плату већу за процентни бод мање тј. 7 одсто.

Најстарији у Србији такође могу да очекују и повећање пензија. Свих 1,7 милиона пензионера од јануара чека линеарно повећање пензија од 5,9 одсто. То у суштини значи да ће просечна пензија, која је до скора била 29.400 динара, бити увећана за 1.700 динара на 31.100 динара. Наравно, они са већим пензијама ће проћи боље, али како је највећи проценат пензионера који имају месечна примања између 15.000 и 20.000 динара (око 17 одсто), имаће више у новчанику између 900 и 1.200 динара.

Нова правила за пензионисање

Ове 2022. године, даме у старосну пензију могу са 63 године и четири месеца живота, уместо 63 године и два месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2021. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Што се тиче превремене пензије у овој години, граница се помера и за жене и за мушкарце. Мушкарци су 2021. године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година. Ове године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота. Што се тиче превремене пензије за даме, услов за њих у 2021. је био 58 година и четири месеца живота. Услов је и да имају минимум 39 година и четири месеца стажа. За текућу, 2022. је то 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

У Србији је, иначе, Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. И тако све до 2032. године када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, годину дана и десет месеци дуже него данас.

Минималац 35.000 динара

Од 1. јануара повећава се и минимална зарада, и то за 9,4 одсто. Минимална месечна зарада биће 35.000 динара, 3.000 динара више него прошле године. Цена радног сата у Србији у периоду јануар-децембар 2022. године износиће 201 динар.

Скупље у банкама

Основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у овој години скупље у распону од 10 до 20 процената. Тако ће у појединим банкама одржавање рачуна одсада коштати и до 500 динара, уместо досадашњих 370. Неће све банке поступати исто, али је сигурно да ће многе поскупети одржавање рачуна, СМС обавештења, те коришћења банкомата и исплате готовине. Једна банка је недавно обавестила клијенте да диже цену одржавања рачуна са 370 динара месечно на скоро 500. Друга је почела да наплаћује онлине плаћање рачуна, трећа је пак изненадила новим трошком. Kако је навела у обавештењу од ове године наплаћиваће се одржавање девизног рачуна. Биће то нешто више од 100 динара месечно, а накнаду ће скидати управо са девизног рачуна, односно штедње. То је порука и свима онима који имају и по неколико девизних рачуна да размисле шта им је чинити. А, многи имају један за децу, један за не дај боже, један да се подигне мало чешће кад плата не издржи до 1. у месецу. Претходне године банке су дизале и трошкове СМС услуга, гашења рачуна, па и ту треба бити опрезан.

Већи порез на имовину

Иако је пандемија корона вирусом довела до пада промета у многим областима, тржиште некретнина је остало готово имуно на овај вирус јер интересовање за њихову куповину у Србији и даље не јењава, па су и цене порасле због чега у већини локалних самоправа долази до повећања пореза на имовину. Проценат тог увећања је углавном једоцифрен и креће се од једног до шест посто, у зависности од града или општине, али и зоне у којој се некретнина налази. Већи порез већ су најавили у Лесковцу, Ћуприји, Kрагујевцу, Трстенику, Новом Пазару, али и многим другим градовима. Треба да се зна да проценат увећања пореза на имовину у значајној мери зависи од локације на којој живите, али и старости некретнине коју поседује власник.

Од 1. јануара за свако прворођено дете, држава ће давати 300.000 уместо садашњих 100.000 динара. Већа накнада је најављена и за друго дете, али коначна информација још није саопштена. Од 1. јануара 2022. све породице које добију друго или треће дете, примаће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара, одлучено је на седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, пишу Вечерње Новости. Поред ове родитељима остаје и постојећа финансијска подршка за другу бебу од по 10.000 динара месечно у трајању од две године, док ће треће и даље добијати наредних 10 година по 12.000 динара месечно. Родитељски додатак, односно накнада и додатак за друго дете тренутно износи нешто више од 243.000 динара. Тај износ се исплаћује у 24 једнаке месечне рате од по 10.000 динара. И накнаде за треће и четврто дете се исплаћују месечно, и то на период од 10 година: накнада за треће дете износи нешто више од 1.460.000 динара (120 једнаких месечних рата од по 12.000) динара, а за четврто дете нешто више од 2.190.000 динара (120 рата по 18.000 динара).

Мањи порез за привреду

Од 1. јануара неопорезиви износ зараде са садашњих 18.300 динара биће увећан на 19.300 динара. Из Министарства финансија кажу да ће та измена растеретити привреднике, подстицати запошљавање, прилив инвестиција и привредни раст. Истовремено, смањења је стопа доприноса за ПИО на терет послодавца за 0,5 одсто и том мером смањује се пореско оптерећење просечне нето зараде за око један процентни поен.

Ради подстицања запошљавања, уводе се две нове пореске олакшице

Прва олакшица односи се на послодавца који заснива радни однос са новим лицем, које у периоду од 1. јануара 2019. године до 28. фебруара 2022. године није било осигураник као запослени/предузетник/оснивач или запослен у сопственом привредном друштву. Послодавац се ослобађа обавезе плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза на зараде тог лица која је већа од 76.500 динара месечно, за зараду исплаћену закључно са 31. децембром 2024. године. Друга олакшица се односи на послодавце – правна лица који у оквиру своје делатности на територији Србије обављају истраживање и развој, у виду ослобођења од плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза на зараде лица која су непосредно ангажована на пословима истраживања и развоја.

Акцизна роба

Kада говоримо о акцизној роби ту су свакако и цигарете које сада поскупљују. Свако усклађивање акцизе дизало је у просеку цену паклице за око 10 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-nam-donosi-2022-u-ekonomskom-pogledu/