ШТА НАМ ДОНОСИ НОВИ „КОРОНА“ ЗАКОН

Измене и допуне Закона које је усвојила Скупштина Србије објављене су  у Службеном гласнику, те одлуке тог закона ступају на снагу одмах. Овим изменама су предвиђене и казне за кршење мера. Нови закон дефинише под којим условима би вакцинација против ковида 19 у Србији могла да буде обавезна, шта све смеју комунални инспектори и милицајци, као и чега ћемо морати да се придржавамо у карантину или изолацији.

Закон прописује можемо ли бити кажњени и колико за непоштовање мера, али и која све овлашћења добија министар здравља и шта све може да одлучи током епидемије.

Једна од најважнијих новина јесте она у члану 33 Закона, а подразумева могућност увођења ванредне имунизације. Даном ступања на снагу овог закона вакцинација ће моћи да буде препоручена или обавезна.

Наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

За спровођење казнене политике надлежни су поред санитарне и комунална инспекција и милиција и за физичка и за правна лица.

Новчана казна од 50.000 динара до 150.000 динара запрећена је физичким лицима која се не придржавају кућне изолације и кућног карантина, као и онима који су у Србију ушли из подручја која су епидемиолошки ризична, а нису се пријавили надлежним.

Kазна у истим распонима важиће и за особе које не поступају у складу са решењем санитарног инспектора.

Грађанима ће моћи да се изрекне казна од 5.000 динара ако се не придржавају мера личне заштите од инфекције.

Правним лицима која се не придржавају противепидемијских мера могу бити изречене казне од 150.000 динара до 300.000 динара.

Осим санитарних инспектора за контролу противепидемијских мера, према овом предлогу, биће задужена и комунална инспекција и комунална милиција. Они ће, између осталог, моћи да издају прекршајне налоге ако мере не буду поштоване.

Kомунална милиција моћи ће да наложи да се испразни објекат у којем се крше мере, као и да забрани рад оним објектима у којима се оне не поштују док се неправилности не исправе, али не на дуже од 72 часа.

Изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести предложено да у кућну изолацију одлазе заражене особе које немају симптоме или имају благе симптоме, па им није потребно болничко лечење.

Предвиђено је да у кућни карантин одлазе контакт особе које су или заражене или постоји сумња да су заражене.

Решење о кућном карантину ће доносити санитарни инспектор на основу мишљења епидемиолога. Kарантин ће трајати колико и процењени период максималне инкубације болести.

У кућни карантин могу бити послате и особе које долазе из земаља за које је претходно процењено да имају неповољну епидемиолошку ситуацију, наводи се у Предлогу измена и допуна Закона о заштити становништва од заразних болести.

Предвиђено је и да Влада Србије може да забрани или ограничи улазак путника из земаља са неповољном епидемиолошком ситуацијом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-nam-donosi-novi-korona-zakon/