ШТА НАС ЧЕКА СА КОВИД ПРОПУСНИЦАМА

Годину и по дана од почетка пандемије корона вируса, у периоду када у Србији дневно умире 50 или више људи, болнички капацитети су све пунији, надлежни су донели одлуку о увођењу ковид пропусница.

Шта су ковид пропуснице?

Овим документом доказујете да сте заштићени од корона вируса и то на три начина:

  • Да сте примили вакцину против ковида
  • Да сте прележали вирус
  • Да имате негатив резултат ПЦР или антигенски тест за корона вирус
  • Да има позитиван тест на антитела урађен у државној лабораторији, не старији од три месеца

Како ће функционисати ковид пропуснице?

Брнабић је објаснила да на ковид пропусницама неће бити фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ уз пропусницу.

То значи да ћете уз ковид пропусницу морати да приложите личну карту, пасош или возачку дозволу.

„Валидан ковид сертификат представља потврда друге, односно треће дозе вакцине. Када је у питању друга доза, она не сме да буде старија од 210 дана“, додала је.

Ако немате ковид сертификат, можете приложити негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, као и антигенски тест не старији од 48 сати.

Уколико сте прележали ковид у претходних седам месеци, а нисте вакцинисани, можете да приложите негативан антигенски тест, који је валидан 48 сати.

Брнабић каже да ће постојати проблеми са увођењем ковид пропусница у мањим срединама и апеловала је на личну и грађанску одговорност, јер се, како је рекла, не може све исконтролисати.

Да ли сте за увођење ковид пропусница у Србији?

Кад почиње примена и како ће изгледати контроле?

Дан после одлуке надлежних о пропусницама, премијерка Брнабић је одржала састанак са министрима здравља и полиције, Златибором Лончаром и Александром Вулином, као и са Братиславом Гашићем, директором Безбедносно-информативне агенције (БИА).

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем.

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. септембра.

Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

„Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана.

Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана“, наводи се у саопштењу после састанка.

Шта је са странцима?

„За странце је валидан ЕУ дигитални сертификат или дигитални сертификат друге земље са којом Србија има споразум о прихватању сертификата о вакцинацији против Ковида-19″, рекла је Ана Брнабић.

Шта је са свадбама и осталим прославама?

„За свадбе, рођендане и све остало што се одржава у угоститељским објектима – неопходна је ковид пропусница после 22 часа“, нагласила је Брнабић.

Дакле, ако се неко затекне у објекту, мораће у случају контроле да покаже пропусницу.

Шта каже струка?

Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, поздравио је доношење одлуке о пропусницама, али је додао и да су стручњаци то предлагали пре три месеца.

Он тврди да ниједна земља у Европи, али и у свету, није увела све мере одједанпут.

„Почиње се са оним за шта се сматра да ће морати да се спроведе и да ће бити добро спроведено, а иза тога следи постепено проширење на све.

Морамо то да урадимо, јер је враг однео шалу. Много је оболелих, много умрлих, ово морамо да пресечемо“, рекао је Тиодоровић, а преноси дневни лист Данас.

Тодоровић додаје да је његова једина примедба што ковид пропуснице нису уведене раније и каже да их је медицински део Kризног штаба предлагао пре три месеца.

Епидемиолог Зоран Радовановић оценио је да су надлежни у Србији „дебело закаснили“ са увођењeм ковид пропусница.

Он је за новинску агенцију Бета рекао да је Србија тренутно по броју новозарежних и умрлих од корона вируса међу водећим државама у свету.

„Са тим (увођењем ковида пропусница) се дебело закаснило“, додао је Радовановић.

Повереник: „Људска права нису прекршена увођењем ковид пропусница“

Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података, изјавио је да неки вид позитивне дискриминације увођењем ковид пропусница не би био кршење људских права.

„Када кажем позитивне дискриминације, мислим на оне који имају ковид пропуснице, јер ће њима бити дозвољен улазак у тржне центре, позоришта, биоскопе и на спортске догађаје“, рекао је Мариновић за РТС.

Додао је да мало другачије гледа на негативну дискриминацију, јер би то подразумевало да свако мора да има ковид пропусницу да би могао да дође на радно место, да оде код лекара, у школу.

Мариновић је напоменуо да заштита података не би била проблематична, посебно јер је у сврху здравља.

Шта кажу угоститељи?

Поједини власници угоститељских објеката забринути су због тога како ће у кратком временском року спровести у дело нову меру, тврди Миша Релић из Удружења ноћних клубова и барова.

„У наредна 24 сата одржаће се ванредна седница Удружења ноћних клубова и барова на којој ћемо донети званичан став о новим правилима.

Нама је свака одлука боља од затварања објеката и ограничавања радног времена“, рекао је Релић за портал Нова.

Из Удружења Еснаф тврде да је нова мера „противзаконита и дискриминишућа“ и позвали су на „грађанско-еснафску непослушност, истичући да су у њиховим објектима сви једнаки и добродошли.“

Како изгледа живот са ковид пропусницама у Европи

Ковид пропуснице, сертификати или потврде слично изгледају и функционишу у европским земљама.

Санитарна пропусница важи у Француској од 21. јула.

Испрва је поседовање такве пропуснице било неопходно само за посете биоскопима, позориштима, музејима, спортским дворанама и други културним установама.

У Француској је показивање ковид пропуснице постала свакодневница 21. јула.

Kод њих је уз наведена места, пропусница неопходна и за боравак у кафићима на затвореном и отвореном, при уласку у зоолошке вртове, библиотеке, позоришта, биоскопе, ноћне клубове и коцкарнице.

Обавезна пропусница или негативан тест, не старији од 48 сата, утичу и на туристе, те се без њих не могу посетити Ајфелов торањ, музеји, забавни паркови и туристички бродови.

Исте мере важе и за и боравак у хотелима, одмаралиштима и камповима, као и за коришћење јавног превоза. Kако наводи ББЦ, казна за неношење маске у превозу износи 135 евра.

Улазак у тржне центре могућ је без пропуснице, осим ако локалне власти одлуче другачије.

Влада Словеније је у септембру увела ПЦТ – ковид пропуснице за вакцинисане, оне које су прележали ковид или оне који имају негативан тест.

Њихово увођење изазвало је две реакције у Словенији – демонстрације, али и већи одзив на вакцинацију.

Поседовање ковид пропусница у Италији је постало обавезно од 15. октобра.

Медицински радници морају да буду вакцинисани да би радили, а ковид пропуснице су обавезне за улазак у ресторане, кафиће, биоскопе, музеје.

Уредба обавезује све запослене Италијане, у јавном и приватном сектору, на поседовање ове пропуснице – њих око 23 милиона.

Ако је немају, следи суспензија са посла и обустава примања плате, док је за послодавце предвиђена казна од 1.500 евра ако невакцинисанима толеришу долазак на посао.

У Португалу, земљи са највећом стопом вакцинације против корона вируса у свету (готово 86 одсто људи), мере се полако укидају, а ковид пропуснице више нису потребне за улазак у ресторане, кафиће, хотеле, казина, теретане и спа, која је до скоро била потребна за приступ оваквим местима.

Португалци потврду о вакцинацији могу да „скину“ и инсталирају на мобилни телефон.

У Бугарској, држави са најмањом стопом вакцинације у ЕУ (око 30 одсто) надлежни су најавили обавезну зелену ковид пропусницу за улазак у ресторане, позоришта, биоскопе, концертне дворане, теретане, клубове и тржне центре пошто се земља суочава са скоком броја заражених.

ББЦ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-nas-ceka-sa-kovid-propusnicama/