ШТА НОВИ ЗАКОН ПРОПИСУЈЕ О КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ?

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести посланици ће разматрати на седници заказаној за четвртак, а у циљу спречавања даљег ширење вируса корона уводи се мера кућног карантина која ће бити строго контролисана.

Како стоји у предлогу закона, кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

Према закону, карантин у кућним условим налаже инфектолог или други доктор медицине у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога надлежног института, завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Дужина трајања карантина у кућним условима одређује се у времену трајања максималне инкубације одређене заразне болести.

Запосленима којима је одређена кућна изолација за време проведено у карантину припада одговарајућа накнада зараде у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

Да ли ви користите заштитне маске?
 • Да баш као што лекари саветују 53%, 398 votes
  398 votes 53%
  398 votes - 53% of all votes
 • Имам је увек код себе, ставим је ако баш морам. 33%, 245 votes
  245 votes 33%
  245 votes - 33% of all votes
 • Не и немам намеру 14%, 105 votes
  105 votes 14%
  105 votes - 14% of all votes
Total Votes: 748
07/11/2020 - 07/12/2020
Voting is closed
Polls Archive

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. година или лицу које није у стању да се само стара о себи, решење се издаје родитељу, односно старатељу и истовремено је потврда о спречености за рад док траје кућна изолација.

Мера кућног карантина могу се применити и према путницима који улазе у Србију из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, предвиђено је законским изменама.

Здравствени надзор над особама у карантину врши надлежни завод, односно, институт за јавно здравље, као и медицински тим који борави у карантину, а обезбеђење обавља орган управе надлежан за унутрашње послове.

Према закону, мере личне заштите од инфекције подразумевају обавезу коришћења личних заштитних средстава у складу са природом болести, одређено понашање у затвореном и/или на отвореном простору, на јавним и приватним окупљањима и друге прописане мере личне заштите којим се спречава или сузбија ширење заразне болести.

Правна лица и предузетници који обављају делатност у објектима у којима бораве друга лица, дужни су да предузму радње и активности ради примене мера личне заштите, као и да одреде лице одговорно за њихову примену.

Контролу спровођења мера личне заштите врши санитарна инспекција, а у случају епидемије ширих размера, поред санитарне инспекције биће могуће да контролу спровођења тих мера врше и комунална инспекција и комунална милиција.

Према новом закону у случају појаве епидемије заразне болести може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести.

Висина казни за неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце, остаће непромењена (5.000 динара за физичка лица и од 50.000 до 300.000 за правна лица), али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија.

Извор: Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-novi-zakon-propisuje-o-kucnoj-izolaciji/

3 comments

 1. Kod nas toga nema..Jedini sanitarni inspektor je Preza Siptar…..:):):)

  • Perka on 12/11/2020 at 08:36

  A,.kome prijaviti one koji idu na posao dok čekaju rezultat testiranja. Ahahah…

  • Perka on 12/11/2020 at 08:35

  A kome prijaviti one koji idu na posao dok čekaju rezultat testiranja. Ahahah…

Komentari su onemogućeni.