Početna » ШТА СЕ ДЕШАВА СА ПРОМЕНАМА ПРАВИЛА НА ТЕХНИЧKИМ ПРЕГЛЕДИМА? Требало је да ДАНАС ступе на снагу, али…

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ПРОМЕНАМА ПРАВИЛА НА ТЕХНИЧKИМ ПРЕГЛЕДИМА? Требало је да ДАНАС ступе на снагу, али…

Треба напоменути да ће доћи до промене начина калкулације овалности

од Паланка данас
0 Коментар

Од данас је требало да важе нови, оштрији прописи приликом техничког прегледа за регистрацију возила, као што су мерење овалности дискова и неопходност катализатора, али је њихова примена одложена за две године.Значи, на снази остаје Правилник о техничком прегледу возила од 5. јула 2021.

Четвртина не би прошла преглед

Kако је раније саопштено, примена нових ригорознијих правила за технички преглед која је била планирана од 5. јула је одложена, јер је процењено да чак четвртина возила у Србији не би прошла технички преглед због неадекватне овалности дискова.

Овалност дискова ће се и даље мерити на техничком прегледу, али резултат мерења неће утицати на техничку исправност возила и на могућност регистрације.

Kада је реч о катализаторима, сва возила која су први пут регистрована у Србији пре 5. јула 2021. и која немају катализатор такође ће моћи да прођу технички преглед.

Овалност кочница
Овалност кочница је веома строго постављена на око 20 одсто прихватљиве овалности, што није предвиђено чак ни европском директивом која уређује делатност техничког прегледа. Сада је примена критеријума овалности одложена до 2025. године, али је и направљена подела. Путничка и лака комерцијална возила морају задовољити овалност до 20 одсто, а из категорија Н2, Н3, М2, М3, О3 и О4 граница овалности је сада 30 одсто.

Тачније, сва возила која су први пут регистрована пре 5. јула 2021. године, и даље неће морати да имају (фабрички предвиђени) катализатор. Међутим, ова олакшица не важи за оне који имају аутомобил који је регистрован после 5. јула 2021. године, што је било и у ранијем правилнику.

На техничком прегледу у наредне две године, као и до сада, провераваће се валидност документације власника возила, а подаци из саобраћајне дозволе морају бити у складу са подацима о возилу, од основних података о моделу, па све до броја седишта, боје и тежине.

Правилником о техничком прегледу који је на снази прописано је и да свако возило мора да има резервни точак, рефлектујући прслук, сигурносни троугао, сајлу или уже за вучу, као и комплет прве помоћи.

Техничка исправност подразумева и да сви механизми на возилу морају бити у потпуности исправни. Важан је и спољашњи преглед, јер се возило на техничком прегледу детаљно фотографише.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept