Početna » Šta se dešava u NATO ako neka članica pošalje vojnike u Ukrajinu?

Šta se dešava u NATO ako neka članica pošalje vojnike u Ukrajinu?

од Паланка данас
0 Коментар

Ako neka država NATO pošalje vojnike u Ukrajinu, znači li to da pod sistemom kolektivne odbrane i ostale članice automatski postaju direktne učesnice u ratu? Eksperti analitičke službe nemačkog Bundestaga tvrde da ne znači.Država koja pošalje vojsku na ratište svakako postaje strana u sukobu, navodi se u izveštaju službe u koji je agencija dpa imala uvid.

„Ako članica NATO deluje jednostrano, dakle ne u okviru dogovorene operacije i izvan vojnih komandnih struktura NATO, onda ni NATO, ni partnerske države u savezu ne postaju strane u sukobu,“ navode eksperti.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u februaru izjavio da ne isključuje slanje kopnenih snaga u Ukrajinu. Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je snažno reagovao odbacivanjem scenarija razmeštanja zapadnih vojnika na ratište.

Parlamentarna služba za analize je procenu tog scenarija ipak napravila, na upit poslanice Alternative za Nemačku Beatriks fon Štorh (Beatrix von Storch) o mogućim posledicama.

„Ako se vojne jedinice članice NATO uključe … u kolektivnu odbranu od napada (prema članu 51 Povelje UN) u korist Ukrajine u postojećem sukobu (sa Rusijom) i nađu se pod napadom druge strane u zoni sukoba, to nije slučaj iz Člana 5 Severnoatlantskog pakta,“ nastavlja se u izveštaju.

Taj član definiše aktivaciju kolektivne odbrane NATO u slučaju napada na neku članicu na njenoj teritoriji ili iznad nje.

„Vojni angažman francuskih kopnenih trupa u korist Ukrajine može da se osloni na pravo kolektivne odbrane prema članu 51 Povelje UN i stoga ga međunarodno pravo dopušta,“ navodi se u dokumentu.

Međutim, „vojna reakcija Rusije protiv ciljeva u Francuskoj bi bila ‘oružani napad’ (suprotan međunarodnom pravu) u smislu člana 5 NATO pakta, i ispunilo bi faktičke uslove za aktivaciju“ kolektivne odbrane NATO.

Analitička služba Bundestaga ima osam specijalizovanih odeljenja sa ukupno stotinak zaposlenih. Eksperti na zahtev poslanika i odbora Bundestaga pripremaju kratke ili detaljne izveštaje, dokumentaciju, analize i stručno mišljenje.

Služba nema partijsku afilijaciju, odnosno politički je neutralna.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept