ШТА СЕ МЕЊА У НАСТАВНОМ ПРОГРАМУ ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Од ове године ученици четвртог и осмог разреда основне школе, али и четврте године гимназија радити по реформисаном програму.

Ученици ће ове школске године имати по два часа наставе о вештачкој интелигенцији, за седми и осми разред, али у оквиру програма Технике и технологије и Информатике и рачунарства.

У Министарству просвете за Euronews Srbija кажу да су у програмима за четврти и осми разред направљене ситније измене у односу на претходне, а да је једино потпуно промењен програм биологије за сва четири разреда.

“У претходним програмима се у петом разреду учило о ћелији, биљкама и микроорганизмима, у шестом о микроорганизмима и животињама, у седмом о човеку, а у осмом о екологији и заштити животне средине. Нови програм је спирални, односно у сваком разреду се учи помало од сваке од ових области, с тим што се у сваком наредном разреду знања проширују у складу са узрастом ученика”, наводе у Министарству просвете, и додају да у четвртом и осмом разреду нису уведени нови предмети, нити је мењан фонд постојећих часова.

Слободне наставне активности

Новим планом и програмом предвиђено је да се од петог до осмог разреда уместо изборних предмета уведу слободне наставне активности са фондом од једног часа недељно, и то од шест понуђених: Вежбањем до здравља, Животне вештине, Медијска писменост, Предузетништво, Моја животна средина и Уметност, као и програми које је школа сама припремила или програми старих изборних предмета – Цртање, сликање и вајање, Хор и оркестар, Чувари природе, Шах, Свакодневни живот у прошлости. Грађанско васпитање и верске наставе остали су као изборни програми.

Промене за гимназијалце

Уместо као посебан предмет, како се до сада изучавао у 4. разреду гимназије, “Устав и право грађана” се спаја са социологијом, која ће бити заступљена са већим бројем часова. Чека их и девет изборних програма од којих бирају два. Највише новина има у програму за српски језик и књижевност и то када је реч о лектири.

“Тражим помиловање” Десанке Максимовић, али и “Башта сљезове боје” Бранка Ћопића враћени су у школски програм и гимназијалци ће их обрађивати као обавезну лектиру у четвртој години, а у лектиру је враћена и савремена српска драма, која је недостајала.

Нови профили по дуалном моделу

Од 1. септембра уведено је седам нових образовних профила по дуалном моделу образовања у средњим стручним школама у Србији, преноси Euronews. Ђаци ће моћи да се школују за: техничара штампе, обућара, столара, трговинског техничара, техничара за обликовање намештаја и ентеријера, техничара за оперативну форензику, техничара ПТТ саобраћаја.

Тренутно по дуалном моделу ради 120 школа у Србији са око 10.000 ученика. Укључено је око 900 компанија у којима ученици уче уз рад.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-se-menja-u-nastavnom-programu-za-osnovce-i-srednjoskolce/