ШТА СЕ СВЕ НАЛАЗИ НА НОВОМ ФИСКАЛНОМ РАЧУНУ

Од јуче је званично почела примена новог система Е-фискализације. Дакле, порески обвезници су у обавези да издају нове фискалне рачуне који на себи имају низ новости. Највидљивија и упечатљивија промена је велики QР код. Скенирањем кода грађани имају могућност провере да ли је рачун валидан и да ли је промет пријављен пореској управи.

Предности увођења овог система фискализације најављиване су месецима уназад. Једна од њих је то што ће пословање бити много сигурније и економичније. Након увођења новог система борба против сиве економије ће бити много ефикаснија, укидањем се непотребне администрације.

Још једна од значајнијих могућности коју отвара нови систем јесте могућност праћења продајних објеката у реалном времену, што значи да инспектори Пореске управе могу уживо из својих канцеларија да прате активности у продајним објектима, врше анализе и одлазе у циљане инспекције.

Нови фискални рачун сада много јасније приказује све информације које једног купца могу да занимају, на први поглед изгледа много садржајнији од старог рачуна.

На почетку новог фискалног рачуна стоје информације о продавници и адреси у којој је одређени рачун издат, а одмах после тога и име касира који је издао рачун. Након тога на рачуну се налази списак производа (артикала) који су купљени у одређеној радњи, као и њихова цена.

На средини рачун налази се „Укупан износ“ односно збир цена свих артикала, након тога обрачунат је и укупан износ пореза, након тога на рачуну се налази начин плаћања, на пример „Платна картица“, и износ рачуна. На самом крају рачуна налази се QР код који нам даје могућност скенирања рачуна самим тим и провере валидности рачуна.

Нови закон прописује обавезно издавање рачуна скоро свих привредника, од банака, до галерија, музеја, кладионица, али постоје облсати које су остале изузете од новог закона.

Ван система остају таксисти, адвокати, пијачни продавци,трговине на мало посредством поште или интернета, превоз путника копненим саобраћајем… Изузеће од новог закона како су навели из Минисарства финансија је због тога што би одређеним делатностима издавање фискалног рачуна отежало пословање,

Kако је саопштено након другог састанка представника власти и пијачних продаваца, и они су остали изузети из обавезне фискализације.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-se-sve-nalazi-na-novom-fiskalnom-racunu/