Početna » ШТА СЛЕДУЈЕ ЗАПОСЛЕНИМА којима се СЛОБОДНИ ДАНИ ПРЕКЛОПЕ СА ПРАЗНИЦИМА? (Не)радни дани и да ли радник има право на накнаду

ШТА СЛЕДУЈЕ ЗАПОСЛЕНИМА којима се СЛОБОДНИ ДАНИ ПРЕКЛОПЕ СА ПРАЗНИЦИМА? (Не)радни дани и да ли радник има право на накнаду

Често су запослени људи у недоумици када су у питању права радника, уколико празник, који је нерадног дана, пада на слободан дан запосленог, односно онда када он иначе не би радио.

од Паланка данас
0 Коментар

Највише их брине да ли ће бити плаћени, ако се државни или верски празник обележава баш онда када они имају по редовном распореду слободан дан.

Стога, адвокат Драгана Видаковић објашњава да су сви нерадни дани дефинисани Законом о државним и другим празницима.– У слободном говору називамо их и једноставно „празник“. Запосленима који на нерадни дан, односно на празник који се празнује нерадно, не раде, за тај дан исплаћује се накнада зараде у висини дванаестомесечног просека. Запосленима који на нерадни дан, ипак, раде, исплаћује се увећана зарада у износу од 110 одсто основне зараде – каже Видаковић.

Уколико бисмо терминолошки користили законски назив „слободног дана“, никада не би долазило до забуне око тога шта је нерадни, а шта слободан дан.

– Опште правило је да послодавац дефинише распоред коришћења годишњег одмора уз консултацију са запосленим, а имајући у виду потребе посла. Самим тим, логично је и правило да ако то захтевају потребе посла, послодавац може самоиницијативно да измени време одређено за коришћење годишњег одмора. У овом случају, послодавац мора да испоштује рок у којем му је омогућено да ову измену изврши – најкасније пет радних дана пре почетка годишњег одмора. Када одмор почне, нема више промена – појашњава адвокат Марија Чабаркапа.

Такође, све које занима шта се дешава у случају да је запослени већ платио смештај за зимовање, а послодавац жели да промени коришћење одмора, одговор је следећи:

– Ово питање се регулише у договору са послодавцем. Оно што би била добра пракса је да запослени може да рефундира само и искључиво нужне трошкове, и то само онај део трошкова који се односи лично на запосленог. Дакле, ако се ради о породичном летовању, онда запослени не може да рефундира целокупан трошак породичног летовања, већ само део који је припадајући за њега самог – завршава Марија Чабаркапа.

kurir.rs/biznis.rsPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept