ШТА СВЕ ДОНОСИ ПОВЕЗИВАЊЕ СА КОВИД СЕРТИФИКАТИМА ЕУ

Повезивање са системом дигиталних ковид сертификата ЕУ значи да ће српски сертификати бити препознатљиви у апликацијама за верификацију у ЕУ, али и у другим земљама које користе исти систем.

Како наводе из ЕУ инфо мреже, ово ће поједноставити проверу информација о тестирању, опоравку или вакцинацији, а самим тим обезбедити и безбедно путовање.

Осим тога, дигитални КОВИД сертификат ЕУ биће препознатљив на апликацијама за верификацију у Србији. До сада се 22 земаља које нису чланице ЕУ придружило систему дигиталних ковид сертификата ЕУ, укључујући и Албанију и Северну Македонију.

Док техничка страна не буде потпуно оперативна, могло би да прође неколико дана док се ИТ систем усагласи, наводе из ЕУ инфо мреже.

Дигитални ковид сертификат ЕУ није путни документ те стога власници српског дигиталног ковид сертификата не остварују право уласка у државу чланицу ЕУ аутоматски.

Носиоци српског сертификата и даље морају да провере да ли испуњавају услове за улазак и да пажљиво провере конкретне услове које прописује држава чланица њиховог одредишта (укључујући прихватање или неприхватање вакцине регистроване на српском ковид сертификату).

Носиоци српског сертификата који желе да путују у ЕУ треба пажљиво да провере интерна правила државе чланице (на пример, захтеве за приступ објектима као што су хотели или ресторани у земљи), пошто се ова правила могу разликовати од једне земље до друге.

У зависности од епидемиолошке ситуације, државе чланице ЕУ могу поставити додатне захтеве, као што је тестирање, или могу предузети посебне мере заштите за своје грађане, попут обавезног ношења маски, ограничавање посета јавним просторима (као што су ресторани) на вакцинисане грађане или лица вакцинисана одређеним вакцинама, односно увести карантинске мере.

Преглед националних ограничења путовања и мера задржавања доступан је на веб-страници https://reopen.europa.eu/en, на којој такође можете доћи до надлежних органа сваке државе чланице ЕУ и сазнати више детаља о њиховим захтевима.

Технички детаљи за добијање ЕУ сертификата у Србији биће објављени у наредним данима, додаје се у саопштењу ЕУ инфо мреже.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sta-sve-donosi-povezivanje-sa-kovid-sertifikatima-eu/