Početna » ШТА СВЕ ПО ЗАКОНУ МОЖЕТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ИЛИ ДАТЕ НА ПОКЛОН? Неки дарују и оно што немају, ево како

ШТА СВЕ ПО ЗАКОНУ МОЖЕТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ИЛИ ДАТЕ НА ПОКЛОН? Неки дарују и оно што немају, ево како

Порез на поклон неће плаћати поклонопримац првог наследног реда, брачни друг поклонопримаца и деца

од Паланка данас
0 Коментар

Поклони могу бити разне ствари, непокретности, новчани износи. Према прописима, нема препреке да оно што је нечија својина буде предмет уговора о поклону. Поклон се са правног аспекта може дефинисати као изјава воље којом се повећава имовина другог лица без накнаде.Адвокати наводе да предмет уговора о поклону могу бити непокретне, покретне ствари, као и права која поклонодавац има, као што су имовинска права аутора.

Могу се поклањати и будуће ствари, на пример сав род усева пшенице који неко има у одређеном временском периоду. Могуће је поклањати и потраживања која поклонодавац има према неком трећем лицу, или се може опростит дуг. Са друге стране, не могу бити сва она права која су везана за личност, попут моралних ауторских права, права на наследство итд.

– Ништав је сваки уговор о поклону када је предмет истог немогућ, недопуштен, односно противан принудним прописима, јавном поретку, добрим обичајима или када је неодређен или неодредив – наводе адвокати канцеларије Крнић.

Постоје и поклони са налогом или теретом где поклонодавац задржава за себе неко право или налаже поклонопримцу да другоме нешто учини.

– Карактеристика доброчиности код уговора о поклону са теретом или налогом не пада у воду јер и даље постоји намера даривања поклонопримца. Једино тај терет или налог не сме бити накнада за примљени поклон. У противном, није реч о доброчином уговору, већ о теретном. Да ли је такав уговор теретни или није, оцењиваће судија у сваком конкретном случају. Да би уговор остао доброчин неопходно је да тај терет или налог буде знатно мање вредности него поклон. Смисао оваквог одређења уговора о поклону, као теретног или бестеретног, се одражава на плану одговорности поклонодавца за правне и материјалне недостатке ствари јер у случају теретног уговора поклонодавац одговара за мане ствари – објашњавају адвокати.

Колико се плаћа порез на поклон?

Када је реч о опорезивању, Закон о порезу на имовину каже да се порез на поклон дугује када су предмет уговора о поклону готов новац, штедни улог, депозит у банци, новчано потраживање, право интелектуалне својине, право својине на возилу, пловилу, односно ваздухоплову и другим покретним стварима.

– Оно што је по закону изузето од опорезивања су удели у правном лицу, односно хартије од вредности, мопеди, мотокултиватори, трактори, радне машине, државни ваздухоплови, односно ваздухоплови без сопственог погона, новац, права, односно ствари које поклонопримац прими од истог лица на поклон у вредности до 100.000 динара у једној календарској години – истичу адвокати.

Основицом пореза на поклон се сматра тржишна вредност поклоњене имовине, на дан настанка пореске обавезе, а то је дан закључења уговора о поклону или када је реч о усменом уговору о поклону, дан пријема покона или дан сазнања пореских органа за учињени поклон када није пријављен уговор по закону надлежним пореским органима.

Стопа пореза износи 2,5 одсто за поклонопримаца који није у сродству са поклонодавцем, 1,5 одсто за пореске обвезнике који се са поклонодавцем налазе у другом наследном реду по законском наслеђивању (родитељи, браћа, сестре).

Порез на поклон неће плаћати поклонопримац првог наследног реда, брачни друг поклонопримаца и деца. Поклон учињен родитељима није ослобођен плаћања овог пореза.

– Ослобођена је плаћања овог пореза и имовина која је поклоњена поклонопримцу другог наследног реда када та имовина служи за обављање пољопривредне делатности или ако је поклонопримац живео са поклонодавцем најмање годину дана пре пријема поклона итд. Обвезник пореза дужан је да поднесе пореску пријаву у року од 30 дана од дана настанка ове пореске обавезе. Овај порез доспева у року од 15 дана од дана достављања пореског решења. Све то баца ново светло на тезу да је поклон бесплатан правни посао – закључују адвокати.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept