петак, јун 21, 2024
Početna » Šta treba znati o Evropskim izborima?

Šta treba znati o Evropskim izborima?

од Паланка данас
0 Коментар

Iduće nedelje oko 360 miliona građana 27 država Evropske unije može da bira zajednički parlament. Koja su osnovna pitanja o izborima i Evropskom parlamentu?


Kada se glasa?

Glasanje za poslanike Evropskog parlamenta je od  6. do 9. juna u celoj EU. Ne održavaju, međutim, sve članice istovremeno izbore.

Holanđani će početi, u četvrtak, 6. juna. Slede Irska 7. juna, a dan kasnije Letonija, Malta i Slovačka. Češka i Italija će 7. i 8. juna, odnosno 8. i 9.

Ostatak EU izbori održava u nedelju, 9. juna.

Ko glasa…

U 27 članica EU pravo glasa sada ima skoro 360 miliona građana. U većini članica biračko pravo dolazi sa punoletstvom, dakle sa punih 18 godina.

U Nemačkoj će na predstojećim evropskim izborima pravo da glasaju prvi put imati i mlađi, od 16 godina. Broj glasača u Nemačkoj je stoga porastao sa 61.5 miliona iz 2019. na sadašnjih 65 miliona.

… i koga bira?

Više hiljada kandidata traži podršku za osvajanje ukupno 720 poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.

Gde je sedište Evropskog parlamenta?

Evropski parlament ima dva sedišta – u Briselu i u Strazburu. Većina plenarnih sednica u punom sastavu, koji okupljaju sve poslanike za glasanje o zakonima i pojedinim dokumentima, održava se u Strazburu. U Briselu se uglavnom odvijaju svakodnevni poslovi skupštine.

Biraju li se i predstavnici u drugim zakonodavnim telima EU?

Ne, tiču se samo ko će sedeti u Evropskom parlamentu. Drugo ključno zakonodavno telo je Savet EU, u kom predstavnici vlada 27 članica. Najčešće zasedaju resorni ministri, na primer šefovi nacinoalne diplomatije ili ministri obrazovanja. Na takvim sastancima razgovaraju i odlučuju o temama od zajedničkog interesa.

Evropska komisija je izvršno telo EU. Ona predlaže nacrte zakona koje Parlament i Savet raspravljaju, menjaju ili čak odbacuju. Komisiju čini 27 resornih komesara na čelu sa predsednikom, koje predlažu i prihvataju države-članice.

Odlazeća, mada možda i buduća predsednica Evrpske komisije je političarka CDU Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Kolika je EU?

EU čini 27 država sa više od 450 miliona stanovnika. Zbirni bruto domaći proizvod im je 17 triliona evra, a udeo u svetskoj trgovini 15 odsto.

Od kada EU postoji?

Njenu preteču, Evropku ekonomsku zajednicu, formiralo je Rimskim sporazumom iz 1957. 12 zemalja. Sporazumom iz Mastrihta 1992. EEZ je postala EU, isto sa 12 članica

EU se od tada priključilo još 15 država, najviše u ekspanzionom talasu 2004. Tada je zajedno pristupilo 10 zemalja, uključujući Sloveniju, prvu iz bivše Jugoslavije. Poslednja se pridružila Hrvatska, pre decenije.

EU je do sada napustula samo Velika Britanija.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept