петак, јун 21, 2024
Početna » ШТА ВАС НЕРВИРА НА ПОСЛУ? У једном истраживању РАДНИЦИ у Србији, Хрватској и Словенији ИМАЛИ ИСТИ одговор; ЕВО шта њих мотивише а шта фрустрира

ШТА ВАС НЕРВИРА НА ПОСЛУ? У једном истраживању РАДНИЦИ у Србији, Хрватској и Словенији ИМАЛИ ИСТИ одговор; ЕВО шта њих мотивише а шта фрустрира

Нове генерације донеле су на тржиште рада нова правила игре, па су тако запосленима до 27 година старости приоритет на посту флексибилност рада и плата, а док су нешто старијима битни каријерни развој и могућност напредовања, онима који имају 44 до 59 година важни су стабилно и подстицајно радно окружење, финансијска сигурност и позитивни међуљудски односи.

од Паланка данас
0 Коментар

То су резултати великог регионалног истраживања спроведеног над узорком од 2.000 запослених из Србије, Хрватске и Словеније, у којем су испитаници открили шта их мотивише, а шта фрустрира.– Генерацији „З“, запосленима до 27 година, у све три земље приоритет су флексибилност рада и плата, а као највећи изазов виде несигурност запослења и флексибилног рада. С друге стране, генерација до 43 године, популарно звани „миленијалци“ стављају снажан фокус на каријерни развој и могућност напредовања као кључне покретаче задовољства на послу – каже проф. др Данијела Лалић која је спровела истраживачки део „Искуство запослених“ за Србију.

Фото: Косово Онлине

 

– Генерацији „З“, запосленима до 27 година, у све три земље приоритет су флексибилност рада и плата, а као највећи изазов виде несигурност запослења и флексибилног рада. С друге стране, генерација до 43 године, популарно звани „миленијалци“ стављају снажан фокус на каријерни развој и могућност напредовања као кључне покретаче задовољства на послу – каже проф. др Данијела Лалић која је спровела истраживачки део „Искуство запослених“ за Србију.

Фото: Косово Онлине

Приметно је, додаје, да су разлике израженије по генерацијама, него по земљама, али, како каже, и стандарди утичу на приоритете.

Занимљив је податак да су готово све генерације у свим земљама на питање шта мисле да би највише допринело менталном здрављу у радном окружењу, одговориле – подршка психотерапеута.

Фото: Косово Онлине

 

– Изненађени одговорима питали смо поједине компаније које су осигурале подршку психотерапеута за запослене о резултату. Кажу да су запослени дословно процветали. То се одразило и на њихову мотивацију, као и на профит компаније – навела је Мартина Сокач Сарага, која је спровела део истраживања за Хрватску и Словенију.

Истраживање је показало да су, оно што је младим генерацијама слобода, старијима то сигурност и позитивни односи у радном окружењу.

Такође, приметно је да за генерацију „X“, која има између 44 и 59 година, постоји јасна тежња ка стабилном и подстицајном радном окружењу, финансијској сигурности, те позитивним међуљудским односима и осећају заједништва на радном месту.

Универзални мотиватори и изазови

Фото: Косово Онлине

 

Ментално здравље и подршка, као и признање надређених, универзални су мотиватори, док се изазови разликују од стресних рокова до превелике радне оптерећености.

Кориштење сопствених потенцијала, важност колегијалности и прилике за учење кључни су аспекти радног окружења за „бејби бумере“, генерације старије од 59 година, у све три земље, показало је истраживање.

Та генерација вреднује аутономију у раду, добре међуљудске односе и признање за свој рад. Изазови с којима се суочавају укључују комуникацијске препреке, радно оптерећење и у неким случајевима финансијске бриге.

Фото: Косово Онлине

 

Испитаници у свим земљама сматрају да дају велики допринос на послу, што оцењују оценом четири. Такође, сматрају да имају високу свест о томе са којим се све изазовима носе послодавци, а понајвише су, како у самопроцени тврде, тога најсвеснији испитаници у Србији – 77,5 одсто.

На једино отворено питање – „Да сам ја свој шеф, шта бих другачије“ – највише процената одговора из свих земаља осврнуо се на бољу комуникацију са својим запосленима.

Проф. др Лалић и Сокач Сарага закључиле су да постоји велики простор за повећање продуктивности који захтева понајвише људски ангажман.

Искуство- занемарено тајно оружје

Такође, приметно је и да су занемарена генерација „X“ и „бејби бумери“ су тајно оружје. Иако делимично демотивисани, жељни су учења. Уз признање за рад и модерне алате, могу бити исто толико продуктивни као и млађе генерације.

Фото: Косово Онлине

 

Са друге стране, младе генерације желе да виде сврху и флексибилност.

Подршка психотерапеута за нове генерације неће бити луксуз већ нужност, а док је признање за рад кључни мотивациони фактор, своје запослене треба свакодневно хвалити јер их то мотивише и чини продуктивнијима.

Фото: Косово Онлине

 

Отворена и боља комуникација шефова са запосленицима императив је свих генерација.

Косово ОнлинеPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept