СТАРЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ ВАЖЕ ДО 31. МАРТА

НБС је крајем прошле године свим банкама упутила препоруку да до краја марта омогуће клијентима банака, која поседују трајни лични документ, коришћење старих личних карата ради редовне исплате пензија, потврђено је у овој институцији.

Само у Краљеву, према неким проценама, око 15.000 грађана није заменило старе личне карте и то су углавном старије особе са трајним личним документима.
 
У Кол центру Поштанске штедионице кажу да ће уважавати старе личне карте закључно са 31. мартом, а у осталим банкама наводе да до тог датума са старим личним картама могу да се подносе и захтеви за кредите и да су поступили у складу са препоруком НБС.
 
Највећи број грађана заменио је личне карте, као и да грађани иако је истекао званични рок и даље могу да подносе захтеве за издавање биометријске личне карте у полицијским управама и станицама и да ће им оне бити издате по хитном поступку, кажу у МУП-у. Међу онима који нису узели нови биометријски документ највећи је број људи који су дошли у Србију као избеглице и још се нису уписали у књигу држављана Србије и сада имају великих проблема да прибаве сву документацију за нове личне карте.
 
У МУП-у кажу да је од 14.04.2008, када се почело с издавањем биометријских личних карата до 07. 02. ове године, издата укупно 9.430.161 биометријска лична карта. То се односи не само не само на биометријске личне карте издате због замене личних карата издатих на старом обрасцу већ на све издате биометријске личне карте, тако да се наведени подаци односе и на личне карте које су први пут издате грађанима, као и оне које су издате због истека рока важења претходно издате биометријске личне карте, промене личних података или пријаве нестанка претходно издате биометријске личне карте.
 
Старијим, као и непокретним и тешко болесним грађанима, МУП је омогућио да захтев за издавање личне карте поднесу ван просторија Министарства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stare-licne-karte-vaze-do-31-marta/