СТАРЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ ВАЖЕ ДО НОВЕ ГОДИНЕ

licne-karte-stareЗаконом о личној карти прописано је да старе личне карте важе до 31.децембра 2016, а важец́и Правилник предвиђа и узимање биометријских података ради издавања такозваних чипованих личних карата. Личне карте се израђују с роком важења од десет година, а обавезни су да их имају сви грађани с напуњених 16 година.Држављани Србије старији од 65 година могу захтевати издавање личне карте без ограниченог рока важења на обасцу који не садржи чип.

Приликом подношења захтева за нову личну карту треба приложити стару и доказ о уплац́еним накнадама за образац личне карте и трошкове израде личне карте односно 928,80 динара на рачун НБС и 226 динара на рачун МУП-а Србије. Новим одредбама Закона о општем управном поступку, грађани су ослобођени обавезе да сами прибављају изводе из матичне књиге рођених и уверења о држављанству Србије.

Ипак, мораће као и до сада, у циљу скрацћивања времена потребног за издраду личне карте, моћи и сами да прибаве ова документа уколико то не учине одмах. Наиме, уколико желе да им МУП обезбеди та документа треба више времена па самим тим морају знатно раније започети процедуру замене личне карте. Уколико, пак, дочекају неколико дана пре истека законског рока,онда морају сами имати припремљене изводе и уверење о држављанству.
Захтев за израду биометријске личне карте подноси се полицијској управи. Стари, тешко болесни или непокретни грађани нец́е морати да долазе у станицу полиције да би лично поднели захтев за нову биометријску карту нити да је преузму. Они , а такви махом и имају старе личне карте, могу преко својих најближих обавестити полицијску управу или станицу надлежну по месту пребивалишта да не могу лично да дођу да израде нови лични документ. По пријему овог обавештења овлашцћени службеник МУП-а долази на куцћну адресу, у здравствену или другу установу у којој грађанин борави. Од њега ће примити захтев за издавање нове личне карте и истовремено узети неопходне биометријске податке. Надлежни службеник ће такође донети личну карту када буде готова.

Немање важеће личне карте може бити разлог за бројне проблеме. Први са којим ћете се срести је свакако када се појавите на шалтеру банке, а без важећег документа не можете подићи новац. Такође вас подсећамо да прекршајне казне за особе без личне карте или са не важећом личном картом износе 5.000 динара, те не било добро по ваш буџет да будете легитимисани од стране полиције ако нисте заменили стару личну карту.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stare-licne-karte-vaze-do-nove-godine/