Početna » СТАРО ВЕРОВАЊЕ ОТKРИВА ШТА ЗНАЧИ KАД У СРБИЈИ ПАДНЕ СНЕГ У АПРИЛУ

СТАРО ВЕРОВАЊЕ ОТKРИВА ШТА ЗНАЧИ KАД У СРБИЈИ ПАДНЕ СНЕГ У АПРИЛУ

А ево и каква нас то година, по народном веровању, очекује на основу метеоролошких прилика у априлу

од Паланка данас
0 Коментар

На нашим просторима не догађа се тако често да у априлу падне снег, али то има веома јаку симболику. По веровању, нагли временски преокрет је опомена природе да људи припазе на своје понашање, али и да разреше дилеме које су их дуго мучиле

Иако, по статистици, у престоници сваке пете године повремено провејавају пахуље у четвртом календарском месецу, оне су углавном пролазног карактера, али опомињу да Баба Мартин „реп“ уме да се протегне дуже него што смо се надали.По народном веровању, реч је „Бабиним хукама“ које трају од краја марта до чак половине априла. Тад се може десити да мимо реда задувају хладни ветрови и напада суснежица.

Kако је пролеће оличење новог буђења природе, поновног рађања и постизања хармоније, ако до тога не дође природа нас опомиње да припазимо на понашање и почнемо да живимо у складу како са природом, тако и једни са другима, али и сами са собом.

Народна мудрост каже: “Удај се у априлу када можеш, ужитак за њу, ужитак за њега.” А особе које су у априлу рођене одликују посебне особине! Деца која се роде у априлу ведра су духа, вредне и добронамерне. Склоне су шали (ипак је Дан шале у њиховом месецу) па и ону на свој рачун. Омиљене су у друштву зато што воле провод, а чување тајни им је специјалност. Ипак, умеју да буду и тврдоглаве, па тешко примају савете чак и када су добронамерни. Здравствено, треба да се чувају цревних болести, као и главобоље.

А ево и каква нас то година, по народном веровању, очекује на основу метеоролошких прилика у априлу:

– Ако је април леп биће ружан мај.

– Ако је април влажан, онда је ваљан.

– Априлска киша је благослов, мајска је још боља.

– Април у киши, мај у цвету.

– Мокар април, сув јун. Сув април, мокар јуни.

– Ведре ноћи у априлу опаке су и воћу и вину.

– После априлске грмљавине више мраза нема.

– Што је април тиши и лепши, то је мај љући и беснији.

Веровање даље каже да нас снег у априлу подсећа да разрешимо оно што нисмо урадили током претходних месеци, а што нас је блокирало да кренемо даље. Ако то урадите, срећа и благостање пратиће вас у месецима који долазе.

Такође, добар је период да започнете нешто ново, јер ће бити берићетно.

Дакле, ако су вас у претходном периоду „ломиле“ неке дилеме, сада је право време да их разрешите и да одбаците уверења која нису била корисна за вас.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept