Početna » СТАРОСНА ПЕНЗИЈА ИМА ВАЖАН УСЛОВ До ње можете само ако ИСПУНИТЕ ОВО

СТАРОСНА ПЕНЗИЈА ИМА ВАЖАН УСЛОВ До ње можете само ако ИСПУНИТЕ ОВО

Међу многим питањима која се тичу стицања старосне пензије често се појављује и недоумица да ли се мора прекинути осигурање да би се стекло право на стицање старосне пензије.

Право на старосну, или превремену старосну пензију се признаје, у правилу, по престанку осигурања, од дана испуњења услова, а највише шест месеци уназад од дана подношења захтева, кажу у ПИО Фонду.Али, и ту има изузетака.

Одјава са осигурања није потребна за предузетнике, осигуранике који обављају привремене или повремене послове и уговорене послове, као и осигуранике који су изабрана, именована или постављена лица.

Такође, одјава, у складу са законом, није потребна ни за особе које су хранитељи, одговарају из Фонда.

Иначе, у овој години право на старосну пензију могу остварити мушкарци са 65 година живота и најмање 15 година стажа или са 45 година стажа без обзира на године живота.

Жене у 2023. години могу у пензију са 63 године и 6 месеци живота и такође најмање 15 година стажа.

Такође, као и мушкарци, ако имају 45 година стажа могу у пензију ићи без обзира на године живота.

Право на превремену старосну пензију могу остварити осигураници у 2023. години на следећи начин – мушкарци са 40 година стажа осигурања и најмање 60 година живота а жен: са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота.

Превремена старосна пензија се трајно умањује за 0,34% за сваки месец који недостаје до навршених 65 година живота (жене у 2023: до 63 године и шест месеци), с тим да умањење не може бити веће од 20,4%.

Осигураницима којима се, по основу рада на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, снижава старосна граница, умањење превремене старосне пензије се рачуна до те, снижене старосне границе.

пензионисани.рсYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept