Početna » Стартовала прва платформа за алармирање грађана о ИЗМЕНАМА ПЛАНОВА ЗА ИЗГРАДЊУ

Стартовала прва платформа за алармирање грађана о ИЗМЕНАМА ПЛАНОВА ЗА ИЗГРАДЊУ

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) саопштила је данас да је и званично покренута дигитална платформа "Буди део плана", преко које ће корисници у реалном времену добијати обавештења о изменама планских докумената и моћи да на њих електронским путем поднесу евентуалне приговоре.

од Паланка данас
0 Коментар

Апликација је развијена за потребе града Крагујевца, који је изабран за пилот локалну самоуправу, о чијим ће планским документима који су у процедури за измене и усвајање јавност, моћи да буде обавештена путем мејла, смс или вибер порука, наведено је у саопштењу.
Како је истакнуто, платформи „Буди део плана“, која је важан корак ка формирању јединственог националног система еПростор, могу да приступе сви грађани Србије.

Активација нове ИТ платформе представљена је на првој овогодишњој седници Савеза за имовину и инвестиције НАЛЕД-а и део је огледног пројекта „Глас грађана у урбанистичком планирању“, који финансира Силп фонд Шведске агенције за међународну сарадњу (Сида).

Према речима Јасмине Радовановић, водеће саветнице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у, циљ развијања платформе јесте да се подигне транспарентност израде просторних и урбанистичких планова, како би се спречиле ситуације у којима грађани сазнају да се нешто гради тек из медија или када радови започну.

„Ово је важна нова услуга на корист привреди и грађанима, који ће на време бити алармирани о плановима за изградњу у својој средини и више неће морати примедбе да подносе само на шалтерима надлежних институција и комисија, већ могу то да ураде онлајн. Верујемо да ће их то охрабрити да се заинтересују и да буду у току са просторним и урбанистичким планирањем, као и да ће допринети да се подстакне изградња која је више у интересу и на корист заједнице“, указала је Радовановић.

Додала је да је следећи корак да овај вид размене информација постане пракса и заживи у целој земљи, како би се успоставио јединствени национални систем еПростор, за који се НАЛЕД залаже.

Географски факултет у Београду пружио је стручну подршку НАЛЕД-у у реализацији пилот пројекта, а декан тог факултета Велимир Шећеров указао је да је недостатак транспаретности кључни проблем у урбанистичком планирању.

„Платформа је, с једне стране, пут да грађани стекну веће поверење у рад локалне администрације, а с друге важан механизам да се убрза израда просторних и урбанистичких планова и остваре велике уштеде“, објаснио је Шећеров.

Пријавом на платформу будидеоплана.рс сви који желе да знају шта се дешава и планира у простору на територији града Крагујевца добијаће нотификацију и то већ у фази подношења иницијативе за измену планских докумената.

Начелник Управе за развој и инвестиције града Крагујевца Дејан Ружић истакао је да ће захваљујући платформи „Буди део плана“ бити обезбеђана транспарентност у раду локалне самоуправе.

„Поносни смо на то што се ова платформа нашла први пут у примени управо за измене планова на територији града Крагујевца, јер на тај начин обезбеђујемо да рад наше локалне самоуправе и у овој области буде транспарентан и уводимо нове електронске услуге које ће убрзати и олакшати размену информација са грађанима“, навео је Ружић.

Након спровођења пројекта у граду Крагујевцу биће дефинисане конкретне препоруке за транспарентнији  процес просторног планирања у читавој Србији.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept