СТАРТУЈЕ АПЛИКАЦИЈА Е-АУКЦИЈА ПРЕКО КОЈЕ ЋЕ ГРАЂАНИ МОЋИ ДА КУПУЈУ ЗАПЛЕЊЕНУ РОБУ

Сви који желе да купе половни мобилни телефон, бицикл, ко-сачицу, њиву или викендицу на Дунаву, осим на познатим сајтовима с огласима, моћи ће оно што им је потребно да потраже и на платформи „е-аукција“ Министарства правде, која стартује у петак, 14. августа. Можда баш ту жељену робу нађу јефтиније.

Реч је о платформи на којој ће се вршити лицитације покретних и непокретних ствари које су предмет продаје током извршног поступка. Све што се продаје у овом поступку биће, коначно, доступно свима, на једном месту, потпуно прегледно. Нова платформа омогућиће одвијање поступка електронским путем, почев од објављивања надметања, преко лицитирања, до оглашавања најповољније понуде.

– Циљеви аутоматизације јесу јачање правне сигурности и елиминисање свих до сада уочених проблема у јавним продајама – објашњава, за „Новости“, министарка правде Нела Кубуровић. – Анализом примене досадашњих прописа установљено је да је јавна продаја у извршном поступку најслабија карика и да је годинама владала недопустива пракса да узак круг правних, односно физичких лица, једини фигуришу као успешни понуђачи у земљи. Онемогућавало се равноправно учествовање, слободна и отворена конкуренција свих заинтересованих, није постојао транспарентан и поштен поступак, а све ово спречавало је постизање најповољније цене.

Овај систем већ годинама се користи у развијеним земљама као што су Естонија, Немачка, Аустрија, Италија, Шпанија, Холандија, Португалија, Мађарска… Њихова искуства показују да се преко е-аукција смањују злоупотребе и постиже већа цена.

Апликацијом администрира Министарство правде, каже министарка Кубуровић:

– Ни јавни извршитељ, ни учесници у поступку међусобно, неће знати ко се „крије“ иза сваке конкретне понуде. Ово је било нужно успоставити да би се вратило пољуљано поверење јавности у носиоце јавноизвршитељске професије.

Сваки учесник добија посебан идентификациони број, који чува његову анонимност до краја поступка. Подаци на платформи, иначе, садрже површине објеката, фотографије, правне основне стицања, по могућству чак и видео-записе. Низ решења потпуно ће онемогућити учешће људског фактора, пре свега кад је у питању јемство, које се убудуће уплаћује на посебан рачун Министарства правде, уместо на наменски рачун јавног извршитеља. Апликација сама понудиоцима који уплате јемство у прописаној висини и року одобрава учешће у надметању. Пре тога, код пријављивања, потенцијални купац добија аутоматски генерисану уплатницу.

Јавни извршитељ објављује надметање на порталу, а поред закључка о продаји, уноси низ важних података о извршном повериоцу и дужнику, о лицима која имају забрану учешћа (извршитељи и њихови заменици и помоћници), о онима који су ослобођени јемста. Сви унети подаци се аутоматски повлаче из базе у случају да неко од странака поново учествује у другом поступку.

Корисници апликације могу бити регистровани и нерегистровани. Нерегистрованима су подаци о свим јавним надметањима доступни све време. Регистровани корисник се постаје тако што се логовањем на апликацију добије генерисана уплатница за уплату чланарине од 2.000 динара годишње. За ту суму свако може у сваком тренутку да узме учешће у било ком надметању.

Новина је и онлајн пуномоћје снабдевено електронским потписом, па свако може да овласти нпр. адвоката да учествује у јавном надметању у његово име. Неопходан услов за коришћење апликације је електронски сертификат, односно потпис (има га на чипованој личној карти).

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/startuje-aplikacija-e-aukcija-preko-koje-ce-gradjani-moci-da-kupuju-zaplenjenu-robu/