Početna » СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ РФЗО страни лекари изводиће операције, међу њима и ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ КОД 2 ДЕТЕТА

СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ РФЗО страни лекари изводиће операције, међу њима и ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ КОД 2 ДЕТЕТА

У Србију ће и током априла, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), доћи више иностраних стручњака, међу којима и италијански кардиохирург Алесандро Ђамберти.

од Паланка данас
0 Коментар

РФЗО је саопштио да ће у периоду од 7. до 10. априла, италијански кардиохирург Ђамберти, заједно са српским тимом кардиохирурга изводити комплексне хирушке интервенције урођених срчаних мана на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.Ђамберти је директор центра за урођене срчане мане у болници „Сан Донато“ у Милану, а на Институту „Дедиње“ оперисаће осам одраслих пацијената, кажу из фонда.

Истичу да је, такође током априла, у плану финансирање и организација доласка кардиохирурга др Виктора Тсанга из лондонске „Great Ormond Street Hospital for Children“, у Институт за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, ради извођења комплексних хируршких интервенција код двоје деце.

„Планира се и долазак тима лекара из исте болнице који је састављен од најбољих стручњака светског ранга, др Никос Кесарис, дечји трансплант хирург; др Јанис Локопулос, адултни трансплант хирург; и др Јелена Стојановић нефролог, а ради наставка унапређења дечијег програма трансплантација бубрега са живих донора у Србији, када ће бити урађене још две трансплантације у Универзитетској дечјој клиници“, саопштио је Фонд.

Како су објаснили, у циљу реализације доласка стручњака Фонд је покрио трошкове смештаја, пута, добијања лиценце за рад од Лекарске коморе и хонорара доктора.

„Иначе, трошкови лечења би у овом случају били десетоструко скупљи када би се пацијенти упутили у иностранство“, наглашено је у саопштењу.

Посебно истичу да је РФЗО у периоду од  2017. до 2024. године, одобрио и финансирао ангажовање три инострана здравствена стручњака, кардиохирурга из Италије, Мађарске и САД, за извођење операција комлексних урођених срчаних мана у ИКВБ „Дедиње“, којом приликом је успешно оперисано 47 одраслих осигураних лица.

„На овај начин је нашим осигураницима уместо упућивања на лечење у иностранство, обезбеђено лечење у Србији, што је за њих много погодније, а такође  омогућава стицање нових знања домаћих стручњака“, закључују из РФЗО-а.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept