Početna » СТИГЛИ НОВИ РАДАРИ У СРБИЈУ, НЕ ПРАТЕ САМО БРЗИНУ: Обратите пажњу на ОВО

СТИГЛИ НОВИ РАДАРИ У СРБИЈУ, НЕ ПРАТЕ САМО БРЗИНУ: Обратите пажњу на ОВО

Ових радара тренутно има три, а у плану је да их убудуће буде што више, како би се смањили прекршаји возача.

од Паланка данас
0 Коментар

Фото МУП

Саобраћајна полиција убудуће ће користити нову врсту радара, која до сада није виђена на српским путевима. Произвођач тврди да без утицаја полицијског службеника нови полицијски радар снима ођедном сва возила која пролазе поред њега, без обзира на то колико их има.„Разлика у односу на већ постојеће радаре је ширина коловоза који радар покрива, тачније броју саобраћајних трака у којима може да мери возила. Нови радар може да мери брзину свих возила у пет саобраћајних трака, без обзира на смер кретања. Радар ће моћи сам да селектује и пријављиваће возила која прекорачују дозвољену брзину кретања. Пре него што се радар постави, подесе се подаци о локацији, колико има саобраћајних трака, који су смерови кретања, које су ширине саобраћајних трака, колика је дозвољена брзина, а онда софтвер према тим параметрима врши селекцију“, каже Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције.

Саобраћајни полицајац има обавезу да постави радар на одређеној локацији, подеси параметре, а након тога само надгледа рад. Радар може да ради у свим временским условима.

„Радари ће имати два ласерска снопа, што је неопходно због ширине коловоза. Та два снопа су потребна да би се са сигурношћу идентификовало возило које је у прекршају. Само ако је софтвер са сигурношћу и са оба снопа утврдио да је одређено возило у прекршају, онда ће послати пријаву. Према речима произвођача нови радар мери брзину од 20 до 320 километара на час. Сви подаци које прикупи радар су криптовани и није их могуће избрисати из система“, закључио је Милинковић.

Ових радара тренутно има три, а у плану је да их убудуће буде што више, како би се смањили прекршаји возача.

„Нови радари ће приоритетно бити постављени у зони пешачких прелаза, јер смо радећи на терену имали ситуацију да возило иде и преко 90 км на час у зони пешачког прелаза, што је заиста забрињавајуће“, закључио је Милинковић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept