четвртак, јун 20, 2024
Početna » СТИГЛО НОВО ХАКЕРСКО ЗЛО Угрожено 99 посто европских банкомата, могу да очисте ВАШ ЦЕО РАЧУН

СТИГЛО НОВО ХАКЕРСКО ЗЛО Угрожено 99 посто европских банкомата, могу да очисте ВАШ ЦЕО РАЧУН

Технолошки развој, тачније Пета технолошка револуција, донела је промене у готово свим сферама нашег живота. Прелазак на дигитал и аутоматизацију у банкарском сектору значи повлачење радника са шалтера на такозване „позадинске послове“, док се корисници упућују на свемоћне банкомате, од којих све више њих може и да прима уплате и да исплаћује новац. За све вам је потребан ваш ПИН, мало стрпљења и праћења упутстава и ваша плата/уплата леже тамо где треба.

од Паланка данас
0 Коментар

Јесте ли сигурни?  Напади на банкомате су веома популарни и профитабилни за хакере, јер брзо и лако долазе до готовог новца. На Дарк вебу се могу пронаћи и упутства, па чак и рекламе за преузимање злонамерног софтвера или куповину уређаја за крађу новца са банкомата. О скимерима смо писали у више наврата, а банке су брзо реаговале на те уређаје који се постављају изнад читача ваше картице и скимују (скидају) податке с њих, укључујући и ваш новац.




С времена на време запљусну нас таласи напада на банке широм света, а неке популарне методе добиле су чак и имена: Tyupkin, Cutlet Maker, Skimer, Black Box. И, стигао је, овога пута „намењен“ европском тржишту.

Наиме нови тип малвера за банкомате појавио се ових дана у Европи, с невероватном стопом успешности од 99 посто. Назван „EU ATM Malware“, овај злонамерни софтвер има потенцијал да угрози скоро сваки банкомат у Европи и приближно 60% банкомата широм света, представљајући значајну претњу глобалној безбедности банкарског сектора. Наводно, малвер може да банкомате произвођача као што су Diebold Nixdorf, Hyosung, Oki, Bank of America, NCR, GRG, и Hitachi, међу осталима. Да ли су наше банке купиле неке од ових фирми, сазнаћемо ускоро, ако крену да нам шаљу упозорења.

Развијачи овог малвера тврде да може генерише до 30.000 долара по банкомату, чинећи га уносним алатом за сајбер криминалце. Малвер је потпуно аутоматизован, али укључује и режим мануелног рада за оне који „преферирају практичан приступ“.

Као и свака роба, и овај злонамерни софтвер на црном тржишту нуди се уз флексибилне опције плаћања, укључујући месечну претплату, опцију тестирања која важи три дана, као и почетну накнаду, плус део профита од успешних операција. Милина.

Европски банкарски сектор, познат по строгим безбедносним мерама, тренутно је у паници.

Олга Осипова, виши стручњак за безбедност апликација у компанији Касперски, каже да је овај злонамерни софтвер веома ефикасан против бројних банкомата великих произвођача.

– Различити начини плаћања за куповину овог малициозног софтвера (могућност претплате и испробавања, демо верзије) указују на то да су програмери који су га направили организовани и добро припремљени, рачунајући на његово ширење. Присуство различитих режима рада омогућава му да се прилагоди специфичним циљевима и условима напада – истиче.

Дневник



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept