СТИПЕНДИЈЕ ЗА РОМСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ

У оквиру пројекта „Унапређивање могућности за интеграцију и образовање Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграцију повратника“ расписан је конкурс за доделу стипендија Ромима, ученицима првог разреда трогодишњих и четворогодишњих средњих школа и гимхназија. Право да конкуришу имају Роми са српским држављанством,први пут уписани у први разред државне средње школе, уколико немају већ неку државну стипендију или кредит.

Поред тога, потенцијални стипендисти требало би да су осми разред завршили с просеком од 2,5 до 3,5, да из владања нису имали мање од тројке и да на овом полугодишту нису имали више од две недовољне оцене.Конкурс је отворен до 10. марта, а пријаве се подносе у средњој школи коју кандидат похађа.

Овогодишњи стипендисти биће познати до краја марта, а стипендије ће им се исплаћивати у пет једнаких месечних рата, али под условом да стипендиста на тромесечју нема више од једне слабе оцене, из владања има најмање четворку, и да нема више од седам изостанака у току тромесечја.Поред тога, да би добио последњу рату стипендије, ученик мора завршити разред без јединица.

С обзиром на то да се сваке године исплаћује 500 оваквих стипендија, а да прошлогодишњи стипендисти, уколико испуне прописане услове, стипендије задржавају, процењено је да ће ове године бити додељено око 140 нових стипендија.Током коришћења стипендије њени корисници се обавезују да ће одржати или поправити општи успех, да ће редовно похађати наставу, сарађивати с наставником или стручним сарадником из школе који је изабран за његовог ментора.

Носилац овог пројекта, финансираног кроз програм Немачке финансијске сарадње, а имплементираног од стране Немачке развојне банке у име Владе Републике Немачке – Министарства за економску сарадњу и развој, је Ромски образовни фонд (РОФ).

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stipendije-za-romske-srdnjoskolce/