Početna » СТИЖЕ НАМ ЈОШ ЈЕДАН ХЛАДАН ФРОНТ, ТЕМПЕРАТУРА НА ВИДОВДАН НИЖА ЗА 10 СТЕПЕНИ: Да ли ће ова појава бити честа током лета?

СТИЖЕ НАМ ЈОШ ЈЕДАН ХЛАДАН ФРОНТ, ТЕМПЕРАТУРА НА ВИДОВДАН НИЖА ЗА 10 СТЕПЕНИ: Да ли ће ова појава бити честа током лета?

Поставља се питање да ће појава продора хладног фронта бити честа током овогодишњег лета?

од Паланка данас
0 Коментар

Данашњи дан протекао је у знаку сунчаног и правог летњег времена, уз температуре у већини предела до 30-31°Ц, што су и просечне температуре за лето. После подне до Војводине дошло је до продора хладног фронта, уз јак северозападни ветар, пад температуре и уз локалне пљускове са грмљавином.У наставку вечери и ноћи хладни фронт прошириће се и на остале пределе Србије и на свом путу донети кишу, пљускове, појачан северозападни ветар и пад температуре ваздуха, због продора хладније ваздушне масе са севера.

Среда ће у Србији протећи у знаку осетно свежијег времена са кишом и пљусковима, док се на југозападу, југу и југоистоку очекују пљускови са грмљавином, уз грмљавинске олује, јер ће до ових предела Србије хладни фронт стићи касније, односно средином дана и после подне и сто након сунчанијег и топлог првог дела дана, уз максималне температуре до 28°Ц. По продору хладног фронта температура ће и у овим прелима бити у паду за 10 степени.

Након пролазног освежења у среду, четвртак и петак протећи ће поново у знаку сунчаног и топлог времена, уз максималне температуре у четвртак око 25°Ц, у петак до 30°Ц.

Топло се очекује и првог дана викенда, уз температуре око 30°Ц, али ће продор новог фронта донети кишу и пљускове са грмљавином, па ће другог дана викенда бити хладније, уз јак северозападни ветар.

Поставља се питање да ће појава продора хладног фронта бити честа током овогодишњег лета?

Хладни атмосферски фронт је замишљена линија која раздваја две супротне и потпуно различите ваздушне масе, топлу и хладну. Ова појава уобичајена током целе године, а супротна њој је топли фронт. Атмосферски фронтови везани су за циклоне и премештају се заједно и веома су честа појава над нашим умереним ширинама, при чему стабилне и сунчане дане смењују продори циклона или атмосферских фронтова.

При продору хладног фронта, топла ваздушна маса која се налази испред њега, уздижи се и хлади и кондензује, потом и увлачи у виду клина, што доводи до падавина. То доводи и до стварања облака вертикалних развоја и грмљавинских пљускова, али и олуја, поготово лети када хладан ваздух доспе изнад вреле подлоге, па атмосфера бурно одреагује.

Од почетка лета, преко Србије су за 5 дана прешла два фронта, при чему ће током предстојећег викенда прећи још један и донети промену, погоршање и мање захлађење времена.

Дакле, сам почетак јула обележиже променљиво време, уз појаву продора и хладних фронтова и мањих захлађења.

Након 5. јула у Србији ће бити топлије, али нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином. Те падавине неће бити последица хладног фронта, већ ће настајати унутар топле ваздушне масе, па ће бити услова и за грмљавинске непогоде, а биће и веома спарно.

Потом ће у наставку лета неколико умерено топлих и сунчаних дана смењивати продори атмосферских фронтова уз пролазне пљускове и мања захлађења. То је уједно и одлика наших нормалних лета, али последњих година све више се јављају све топлија лета, уз дуготрајне топлотне и вреле таласе и уз мањи број продора хладнох фронотва, некада без њих прође и по десетак и више дана.

Срећом, према тренутним прогнозама то неће бити случај овог лета, али то не значи да овог лета неће бити врелих дана и топлотних таласа, али у континуитету неће дуго трајати.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept