СТИЖЕ ПРАВИЛНИК ЗА ПОСЛОДАВЦЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ КОРОНАВИРУСА

Послодавци би до 10. августа требало да донесу план примене мера, у складу са правилником за спречавање ширења епидемије корона вируса, који је донело Министарство рада, а који ће ступити на снагу 11. јула, објавио је Службени гласник.

Овим правилником прописују се шта је послодавац дужан да примени ради спречавања појаве и ширења заразне болести и отклањања ризика за безбедан и здрав рад запослених.

Нова правила се примењују на свим радним местима у радној околини, изузев рада на терену и од куће. На сваком радном месту у радној околини, а нарочито пре почетка рада морају да се обезбеде писане инструкције и упутства о мерама и поступцима за спречавање појаве епидемије заразне болести, који садрже информацију о симптомима заразне болести.
У складу са могућностима, уколико није организован рад у сменама, неопходно је прерасподелити радно време увођењем друге или треће смене са мањим бројем запослених.
Неопходна је и појачана хигијена и дезинфекција радних и помоћних просторија што укључује редовну дезинфекцију и често проветравање радног простора. Затим би требало обезбедити довољну количину сапуна, убруса, текуће воде и дезинфекционих средстава на бази алкохола за прање руку, редовно чистити све површине које се често додирују, посебно просторије и опреме као што су тоалети, кваке на вратима, фиксни телефони, рачунарска и друга опрема за рад.
Послодавац треба да обезбеди израду упутстава за безбедан и здрав рад са извођачима радова, добављачима, дистрибутерима и спољним сарадницима, организује и обезбеди редовно уклањање отпада и смећа (канте за смеће обложене пластичном кесом) из просторија тако да се могу испразнити без контакта са садржајем.
У случају појаве заразне болести код својих запослених, простор у коме је боравио заражени радник требало би да се редовно физички и хемијски дезинфикује и проветрава, да се поштују процедуре уласка и изласка у просторије, користе прописана средства и опрема за личну заштиту на раду и друге мере заштите током процеса рада.
Неопходно је прецизно дефинисати правце кретања запослених кроз радне и помоћне просторије, организовати строгу контролу кретања запослених из организационе јединице у којој је радио запослени који је заражен, а контакте са њима треба свести само на нужне.

Запослени је обавезан да спроводи све превентивне мере безбедности и здравља на раду, а уколико посумња на симптоме заразне болести код себе обавезно мора да обавести послодавца.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stize-pravilnik-za-poslodavce-o-prevenciji-koronavirusa/

1 comment

    • Perka on 08/07/2020 at 00:09

    Ako u kektivu ima zaraženih I sumnja se da su svi zaraženi jer su svi bili u kontaktu, a direktor to ignoriše kako se ponašati? Reč je o ozbiljnoj državnoj ustanovi.

Komentari su onemogućeni.