Početna » СТИЖУ НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: ПИО фонд објавио све детаље

СТИЖУ НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: ПИО фонд објавио све детаље

Овом врстом помоћи ће бити обухваћен значајно већи број корисника него до сада

од Паланка данас
0 Коментар

Овогодишњи оглас за упућивање корисника пензија на бесплатну рехабилитацију у неку од бања Србије Фонд ПИО је објавио већ 9. јануара, што је знатно раније него до сада, а средства која се издвајају за друштвени стандард пензионера ове године су највиша.Према речима др Александра Милошевића, заменика директора Фонда, Финансијским планом РФ ПИО за 2024. годину на име друштвеног стандарда корисника пензија издвојена су средства у износу од 1,24 милијарде динара.

Од укупних средстава, 85 одсто се издваја за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија, што ове године износи 1,05 милијарди динара.

Преосталих 15 процената, односно 185,58 милиона динара, издваја се за остале видове друштвеног стандарда пензионера, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих особа у друштво, затим солидарне помоћи корисницима пензија, као и за финансирање развоја социјалног дијалога и међународних активности, као најновијег вида друштвеног стандарда, уведеног последњим изменама и допунама Правилника.

– Средства која се ове године издвајају за друштвени стандард су значајно повећана у односу на претходну годину, за чак 77 одсто, с обзиром на то да је појачана наплата доприноса у поређењу са истим периодом прошле године, а осим тога и зато што се, на основу измена Закона о ПИО, за друштвени стандард сада издваја 0,15 одсто од изворних прихода Фонда, у односу на досадашњих 0,10 процената.

Захваљујући томе, ове године ће већи број корисника моћи да буде упућен на бесплатну рехабилитацију, према проценама, више од 21.000 пензионера, што је знатно више у односу на око 15.000 колико је на бесплатну рехабилитацију било упућено током 2023. године.

У претходним годинама смо оглас углавном расписивали у марту, па су први корисници били упућивани на рехабилитацију тек у мају или јуну. С обзиром на то да ове године имамо могућност да у бање упутимо већи број корисника, било је неопходно и да се оглас распише што раније, како би на располагању био и већи капацитет у нашим бањама, и како би сви корисници до краја године могли да искористе ово своје право. Очекујемо да ће ове године први корисници на опоравак о трошку Фонда ПИО бити упућени већ крајем марта – објашњава др Милошевић.

Једна од важних измена Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, чије су измене и допуне ступиле на снагу 30. децембра 2023. године, односи се на пратиоце корисника, за чији боравак у бањама Фонд такође сноси трошкове. Наиме, Правилником је сада дефинисано да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима, а до сада је Фонд финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију а неспособно је за самосталан живот и рад.
– Захваљујући наведеној измени, сада су обухваћени сви случајеви који су се приказали у досадашњој пракси, када Фонд на основу одредби Правилника није могао да обезбеди трошкове за пратиоца, а објективно је за тим постојала потреба. Дакле, да би се разрешиле све такве дилеме, измењен је Правилник, тако да ће сада трошкови бити покривени за пратиоце свих корисника којима је пратилац неопходан – наводи др Александар Милошевић. Он додаје да право на трошкове за пратиоца, поред корисника новчане накнаде за помоћ и негу другог лица, свакако имају и деца до 14 година која су корисници породичне пензије, уколико остваре право на бесплатну рехабилитацију, пошто они по закону и не могу да иду без пратиоца.

– Још једна значајна новина односи се на пакете солидарне помоћи, који ће од ове године први пут бити унифицирани, дакле сваки пакет ће садржати исте основне животне намирнице и имати исту вредност. Ово ће бити регулисано посебном инструкцијом која ће пратити Правилник о друштвеном стандарду. С обзиром на наведену новину, као и на већа средства која ће за ову намену бити издвојена 2024. године, овом врстом помоћи ће бити обухваћен значајно већи број корисника него до сада – истиче др Александар Милошевић, заменик директора Фонда.

Нови вид друштвеног стандарда – развој социјалног дијалога и међународне активности, свакако ће побољшати положај корисника, али и отворити неке нове могућности за удружења пензионера. Како се наводи у Правилнику, социјални дијалогсе остварује кроз организовање трибина, округлих столова и саветовања у земљи, док међународне активности обухватају учешће на међународним конференцијама у иностранству која организују удружења која представљају пензионере и старију популацију.

Иначе, редослед корисника на ранг-листи зависи од броја бодова, на шта утиче неколико прописаних критеријума: висина пензије, број година стажа осигурања, број година коришћења пензије, остварено право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, остварено право на породичну пензију за корисника који је право остварио као дете које није способно за самосталан живот и рад. Под једнаким условима, предност има корисник пензије који је старији.
Правилник о друштвеном стандарду такође прописује и да се корисник пензије упућује на рехабилитацију према исказаној жељи, у складу са смештајним капацитетима установе, која није контраиндикована његовој медицинској документацији. Иако корисници приликом подношења пријаве Фонду достављају и медицинску документацију, уколико је поседују, важно је нагласити да здравствено стање пензионера не утиче на позицију на ранг-листи.

Дакле, Фонд ПИО кориснике не упућује у бање у циљу лечења, већ омогућава пензионерима са ниским примањима да оду на бесплатан опоравак.

Право на опоравак у некој од бања Србије о трошку Фонда ПИО у 2024. години, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, превремених старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије, чија пензија износи до 39.850 динара, који немају друга лична примања и који нису користили рехабилитацију почев од огласа за 2020. годину. За кориснике који поред домаће, примају пензију и из иностранства, услов је да збир тих пензија износи до 39.850 динара.

Пријаве на оглас трајале су од 9. до 25. јануара 2024. године, а ранг-листа корисника који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију објављује се двадесет четвртог радног дана од дана истека огласа, односно 1. марта 2024. године.

Приговори на ранг-листу могу се поднети надлежној комисији у року од пет радних дана од дана објављивања ранг-листе на огласној табли, тј. од 4. до 8. марта. Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранглисту корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију.

Коначна ранг-листа ће бити објављена 14. марта 2024. године, након чега ће уследити и први позиви корисницима за упућивање на опоравак.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept