ШТО ПРЕ ПРИКУПИТИ ОДШТЕТНЕ ЗАХТЕВЕ ОД ЈУНСКЕ НЕПОГОДЕ

Влада Србије је обезбедила 700 милиона динара бесповратне помоћи људима чије су куће оштећене у елементарним непогодама током маја и јуна. Програм обухвата 3.500 страдалих објеката у 23 општине, а највише их у Великој Плани, Смедеревској Паланци и Петровцу на Млави.

 Локалне самоуправе би сада требало да објаве јавне позиве и одреде рок за подношење одштетних захтева, с тим што он не сме бити краћи од 15, ни дужи од 60 дана од расписивања. После обраде захтева, биће утврђено свако појединачно право на помоћ – уз категоризацију штете и конкретан износ који ће се кретати у распону од 120.000 до 600.000 динара.

Прве процене у Смедеревској Паланци и Великој Плани показују да укупна штета премашује три милијарде динара. Примера ради, на територији паланачке општине се ради о износу који премашује два годишња буџета локалне самоуправе.

– У Лозовику, Крњеву и Милошевцу комисије су посетиле више од 1.500 домаћинстава и евидентирана је штета од готово 136 милиона – каже први човек Велике Плане Игор Матковић, прецизирајући да се чак 130 односи само на стамбене и помоћне објекте у Лозовику.

На територији Петровца, локални штаб за ванредне ситуације штету насталу због изливања Млаве и Бусура процењује на више од милијарду и по динара. Због овако високе суме неопходна је помоћ државе, а њу ће сада добити само грађани, док ће поправка инфраструктуре уследити нешто касније.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sto-pre-prikupiti-odstetne-zahteve-od-junske-nepogode/