Početna » СТОЧАРЕ ВИШЕ НЕЋЕ БОЛЕТИ ГЛАВА Министарка Танасковић најавила НАЈВЕЋА УЛАГАЊА ДО САДА – субвенције, бесплатно семе, инфраструктура… Ево ко и до када може да се ПРИЈАВИ

СТОЧАРЕ ВИШЕ НЕЋЕ БОЛЕТИ ГЛАВА Министарка Танасковић најавила НАЈВЕЋА УЛАГАЊА ДО САДА – субвенције, бесплатно семе, инфраструктура… Ево ко и до када може да се ПРИЈАВИ

Субвенције за 2024. годину представљају никад већа улагања државе у сточарство, а поред директних давања сточарима ће се помоћи и кроз донацију висококвалитетног семена, али кроз инфраструктурне пројекте.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарство пољопривреде расписало је јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје у сточарству за тов јунади, свиња, јагњади и јаради за ову годину, за шта је укупно издвојено 5,25 милијарди динара, а заинтересовани могу да се пријаве до 11. априла.Право на подстицаје остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју и које је у Регистру пољопривредних газдинстава извршило обнову регистрације за текућу годину.

Захтеви се подносе преко платформе еАграр, односно портала еПодстицаји за грла предата кланици, извезена или упућена на територију Аутономне покрајине Косово и Метохија од дана истека рока за подношење захтева по претходном јавном позиву, односно од 13. јуна 2023. године.

Захтев се подноси посебно за сваку врсту товних грла, с тим да се за исту врсту товних грла подноси један захтев за остваривање права на подстицаје.

Како је прецизирано у јавном позиву, подстицај за тов јунади по грлу износи 22.000 динара, за тов јагњади и тов јаради по 3.000 динара по грлу, док је подстицај за тов свиња 1.500 динара по грлу.

Никад већа улагања у сточарство

Ово је само једна од мера које је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде најавило још крајем прошле године за 2024. Како су тада саопштили из Министарства, субвенције за ову годину представљају никад већа улагања државе у сточарство.

На пример, износ подстицајних средстава по кошници пчела у 2023. години износио је 800 динара по кошници, док је у 2024. години тај износ увећан на 1.000 динара, а они пчелари који су у систему органске производње добијајаће и додатни износ подстицаја од 40 одсто.

Како се наводи, давања државе пчеларима расту из године у годину, па је тако субвенција по кошници 2013. године износила 500 динара, што значи да су ова давања за 10 година дуплирана.

У 2024. години повећани су подстицаји за овце, овнове, козе и јарчеве са 7.000 на 10.000 динара.

Поређења ради, за ову меру је 2012. године било намењено 4.000 динара по грлу, па ће након овог увећања давања по грлу субвенције бити повећане за 150 одсто у односу на 2012. годину.

Повећане су и субвенције за кокошке тешког типа и то за 67 одсто, са 60 на 100 динара, док су субвенције за кокошке лаког типа су повећане са 100 на 140 динара.

Из министарства подсећају и да су током 2023. године повећане субвенције за 60 одсто и то са 25.000 на 40.000 динара по грлу за квалитетне млечне краве, што представља само једну од мера помоћи примарним произвођачима који се баве млечним говедарством.

Поред давања по грлу, држава финансира и премију за сваки литар млека, која је такође ове године повећана са 15 на 19 динара.

Како се наводи, 2012. године ова мера је износила свега пет динара по литру млека, те је након овогодишњег повећања субвенција већа за скоро четири пута него тада.

Од ове године је укинута доња и горња граница када је реч о броју грла, али и количини предатог млека, па се за сваки литар млека исплаћује премија.

Повећањем субвенција, правовременим и промишљеним мерама показали смо да Република Србија заједно са Министарством пољопривреде шумарства и водопривреде улаже никад већа средства у сточарство, па су тако у 2023. години повећане субвенције за квалитетне приплодне крмаче са 15.000 на 18.000 динара по грлу, наводе из министарства.

Ова субвенција је 2012. године износила 4.000 динара, што значи да је са најновијим повећањем субвенција за крмаче издвојено 4,5 пута више средстава него 2012. године.

Најквалитетније семе

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је, спроводећи програм мера за унапређење сточарства, донело одлуку да као једна од мера унапређења говедарства 2024. године буду омогућене субвенције у виду бесплатне испоруке високо квалитетног семена елитних бикова. Тиме ће српски сточари добити јединствену прилику за набавку врхунског семена о трошку државе, а како се наводи на сајту министарства, субвенционисаће се две дозе семена по једном грлу.

Према речима министарке Танасковић, циљ је да сваки пољопривредник-сточар буде сигуран и да зна да држава стоји иза њега.

Са свим повећањима субвенција и давањима сваки пољопривредник имаће апсолутну сигурност. Добија квалитетно семе, није му држава рекла „увези“, па да не зна шта је увезао, ког је семе квалитета, да ли је добра цена или није. Ово му је сада сигурност пре свега и може да да ефекат већ до краја ове године који ми и очекујемо у суштини и зато и идемо комплетно у сточарство, на свим нивоима – да им изађемо у сусрет, поручила је Танасковић.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept