СТОТИ РОЂЕНДАН „ГОША“ ДОЧЕКУЈЕ У СТЕЧАЈУ

Ускоро ће сто година како су железница Србије и „Гоша”, Фабрика шинских возила („Јасеница”, 1923), заједничким тимовима развијале шинска возна средства у складу са европским нормама. Тако је, као плод синергије, развијен ЕМ воз, давне 1972, па 2002. висококомфорни З1 за брзине до 200 километара на час, шинобуси, трамваји… По комфору и услугама, железница Србије је била у врху Европе. Корист од „Гоше” био је извоз софистицираних производа, значајно учешће српске привреде, имунитет на санкције.

Железнички саобраћај доспео је на маргину. Инфраструктура се врло споро обнавља, а производња возних средства, некада понос Србије, уништена је. Уместо коришћења „Гошине” традиције и знања купују се електромоторни возови (ЕМВ). Гради се нова фабрика, по програму иста, у селу Собовица. Ту скоро да није било ничега, док „Гоша” на Коридору 10 има у поседу 6,5 хектара хала и просторија, са природним гасом, енергетиком, светске атесте, лиценце, институт… Нова фабрика иза себе има моћни „Сименс” и привилегије. Србија је добила нездраво заваривање и „шрафцигер послове” без учешћа домаћег знања, ресурса и софтвера, а код „Гоше” их је било напретек (50 одсто).

Егзодус висококвалификованих кадрова је болан за Паланку. Сваког јутра их возе у приватизоване радионице, у војни објекат, бивши сервис возила „Гоше” у Великој Плани, Свилајнцу… Два аутобуса иду за Собовицу – у „Сименс”.

Намере власника „Гоше” из Словачке се виде: циљ је изазивање очаја, па стечаја, а онда да у Трнави добију јефтину радну снагу. Сви послови са тржишта „Гоше” пребачени су у Словачку. Ни статус ове значајне фирме се није знао, чак је планирано да се раскрчми као секундарне сировине?! Синдикат је тражио помоћ од Владе РС, али је добио одговор да је „Гоша” страна фирма и да је ван пажње Србије.

Уместо помоћи, суд је 9. јануара 2018, уз стечај, 328 преосталих радника послао на улицу. То је био крај бренда „Гоше”, некад шесте фирме у Европи. Влада и месна самоуправа дуго нису помињала „Гошу”, ни како се од 7.500 свела на 850 упослених. Нема више Фабрике вагона, технолошке мајке многих програма, чије су бројне ћерке фирме, због лоше приватизације и менаџмента на свим нивоима, доживеле економски геноцид.

У Паланци је 12 предузећа угашено, а многе друштвене институције су пресељене. Уклета варош! Губи се статус града, а Паланка постаје рурална средина, без индустрије. После тешке људске несреће и очаја (самоубиства радника), као и дугог штрајка, дошло је до посете председника Србије. Очекивао се бољитак, пре свих наплата шест зарађених плата и прекид штрајка. Али све је утихнуло.

Железница Србије, стиснута преживљавањем, не мисли о „Гоши”. Чују се углавном ставови разних лобија. Чак, нуде и уговарају са странцима одржавање нових возова. Понуду „Штадлера” за већ испоручене композиције после посете „Гоши”, о заједничкој производњи возова, тадашњи менаџмент железнице одбија. Железница Србије прећуткује да се елитни саобраћај Београд–Европа гаси, све до завршетка пруге до Суботице 2022. Нема саобраћаја без магистралних пруга, и вагона З1 за 200, и З2 (160 километара на час), који лако постаје модерни З1 вагон. „Гоша” ће их одржавати и модернизовати квалитетно, усаглашено са плановима „Србијавоза”.

Нова продаја „Гоше” је близу. Држава има главну реч и уз помоћ мини-конзорцијума који би сачинила дефинисали би се статус купца и програми. Сачувати програме З1 супервагона за брзине од 200 километара на час, као претечу за домаћи лаки електромоторни воз, и приградско-градски саобраћај 120/160 километара на час, који би се правио у „Гоши” са знањем добијеним од иностраног партнера. Ваља направити диверзификацију програма „Гоше” са новим предузећем, уваженим „Сименсом”, као партнером. Програм не треба мењати из стратешких разлога. Хрватска фабрика ТЖВ ради ЕМВ, где је држава власник, као и код других суседа.

„Гоша” са (су)власником Србијом могла би да упосли домаће фирме вредносно минимум 51 одсто од цене воза, које би страни партнер радо дао, уз услов да погонску опрему купимо од њега.

Председник Србије је у кампањи „Будућност Србије” 9. марта у Паланци обећао сарадњу са руском железницом за опоравак „Гоше”. Поздрављамо је, а посебно хвала председнику за укључење Србије.

И да „Гоши” следећи рођендан буде „диван дан”, а за стоти да прави серију ЕМВ који могу да развију брзину од 200 километара на час. Без електромоторних возова нема „Гоше”, фабрике шинских возила, али ни независне железнице.

Бивши директор Фабрике шинских возила и председник „Гоше холдинг”, Смедеревска Паланка Томислав С. Крстић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stoti-rodjendan-gosa-docekuje-u-stecaju/

1 comment

    • Marko on 23/05/2019 at 07:37

    verovali ste svima, kao da nikakvu ekonomsku skolu niko ucio nije. besplatnog rucka nema, a politika nikome dobro donela nije.

    sve se na kraju plati, samo sto o tome niko nije mislio ranije. drago mi je sto sam trajno napustio Palanku, jer znam sta je nekad bila i u sta se sad pretvorila.

Komentari su onemogućeni.