ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ШКОЛАМА

skolska-tabkla

Часови у 736 основних и средњих школа биће у четвртак, 17. новембра скраћени на пола сата. Штрајк упозорења организују и наставници, чланови Уније синдиката просветних радника.

Они су незадовољни износом најављеног повећања плате и тиме што држава не испуњава обећања дата пре готово две године. Разлог више је и то што нису кажњени директори школа који скривају слободна радна места и запошљавају преко везе.

У Унији кажу да нису позивали представнике остала три репрезентативна синдиката да им се придруже у штрајку, али да никоме неће забрањивати уколико то жели. У Синдикату радника у просвети најављују штрајк упозорења за понедељак, када неће одржати први час у првој и другој смени. Остали ће одлуку донети до краја недеље.

Према речима Јасне Јанковић, председнице Уније, штрајк упозорења симболично ће организовати на двогодишњицу најдужег штрајка у историји просвете. Повећање од шест до седам одсто ће их, кажу у овом синдикату, само вратити на износ који су имали 2014. године, што је једнако износу из 2010. године.

Просветари окупљени у овом синдикату незадовољни су неиспуњеним обећањима из споразума који су с представницима Владе Србије потписали априла 2015. године, а захваљујући којем је прекинут петомесечни штрајк. До данас им нису исплаћене обећане награде, није повећано буџетско издвајање за образовање, нити су добили увид у буџет Министарства просвете.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/strajk-upozorenja-u-skolama/