СТРАШНЕ ПОПЛАВЕ НЕЋЕ СЕ ПОНОВИТИ

Катастрофалне поплаве погодиле су Србију у мају пре тачно четири године. Многи грађани остали су без својих домова, а озбиљне последице претрпеле су инфраструктура и пољопривреда. У чак 119 општина ванредна ситуација трајала је више од месец дана, а укупна штета од бујичних поплава процењена је на 1,7 милијарди евра. Обреновац је, изливањем Колубаре, поплављен за само неколико сати, а на месту копова направило се право језеро. Евакуисано је око 9.000 становника, уништено 7.000 кућа, од којих је 200 потпуно срушено. – У мају и августу 2014, а онда у марту 2016, на водотоцима у Србији забележени су поплавни таласи катастрофалних размера – наводе у ЈВП “Србијаводе”. – Остварени су историјски максимуми водостаја, не само на мањим бујичним токовима, већ и на читавим сливовима, попут Колубаре, Млаве, Јасенице, Западне Мораве… Изливања и плављења приобаља била су неминовна због ванредних хидролошких околности. У Србији су тог маја под водом, осим Обреновца, били и Параћин, Смедеревска Паланка, Свилајнац, Ваљево, Чачак, Лучани, Пожега, Коцељева, Уб, Крупањ…

ЧЕТИРИ године касније, ситуација у Србији умногоме је другачија. Захваљујући улагањима државе у системе за заштиту од поплава, од јуна 2014. до децембра 2015. реализовани су хитни санациони радови на 304 критична локалитета и деонице, у вредности од 28 милиона евра, које је финансирао Фонд солидарности ЕУ.

– У 2016. завршена је санација јаловишта “Столице” код Крупња, што је било битно због великог ризика од загађења вода и уништења животне средине. Прошле године су завршени радови у Рашки, а у Лучанима је за само седам месеци изграђен заштитни систем важног индустријског комплекса од поплава на реци Бјелици. Крајем прошле године, започет је и нови програм хитних санационих радова на 78 локалитета, и то на подручју Пожеге, Ивањице, Ариља и Лучана. Ти радови, вредни 1,8 милијарди динара, требало би да буду завршени за месец дана – кажу у овом јавном предузећу.

КАКО би започео нови инвестициони циклус, урађена је и Студија за унапређење заштите на сливу Колубаре, који је једно од најрањивијих подручја у земљи. Припремљени су пројекти и за Панчевачки рит, Чачак и Пожегу.

– Укупна вредност нових капиталних пројеката је 33,5 милиона евра, којима ће се изградити 120 километара заштитних линија од поплава за 24 насеља и осам градова. Из средстава обезбеђених у оквиру кредитних аражмана са Светском банком, у овој години биће завршена изградња објеката на Јасеничкој реци, Моравици, Јужној Морави, Нишави, Рашкој и Јасеници, како би се заштитили Радујевци, Алексинац, Доњи Љубеш, Ниш, Нови Пазар и Смедеревска Паланка. Из средстава ЕУ ИПА14, у 2017. започети су пројекти за заштиту насеља која су претрпела највеће штете у 2014: Параћина (река Црница), Ваљева (Колубара), Свилајнца (Ресава) и црпних станица у Сурчину и Обреновцу. У току је тендер за набавку мобилне опреме за заштиту Земуна и Новог Београда од великих вода Дунава – наводе у “Србијаводама”.

НОВОСТИ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/strasne-poplave-nece-se-ponoviti/