Početna » СТРУЈА СКУПЉА ОД 1. НОВЕМБРА ЗА 8 ОДСТО, НОВИМ МЕРАМА ВЛАДЕ УМАЊЕЊЕ РАЧУНА ДО 40 ОДСТО

СТРУЈА СКУПЉА ОД 1. НОВЕМБРА ЗА 8 ОДСТО, НОВИМ МЕРАМА ВЛАДЕ УМАЊЕЊЕ РАЧУНА ДО 40 ОДСТО

Влада Србије је на предлог Министарства рударства и енергетике усвојила препоруку да Електропривреда Србије и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије, изјавила је ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се део потрошње пресели у тзв. нижу тарифу, односно ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија“, рекла је она а саопштило Министарство рударства и енергетике.

Додала је да је циљ Владе Србије да стимулише одговорну потрошњу електричне енергије, јер то доприноси пре свега новчаницима грађана, али и енергетској стабилности земље.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна ове године, закључно са рачуном за март следеће године.

За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто.

Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто.

Највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Из министарства су навели и да ће се домаћинствима обрачунавати попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет процената у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Појашњавају да је важно да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти месец 2021. године, како би се попусти обрачунали на рачуну.

Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.

За претходну грејну сезону, на препоруку Владе Србије, Електропривреда Србије је домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023. године, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца месечно.

Струја од 1. новембра скупља за 8 одсто

Савет Агенције за енергетику (АЕРС) је на седници дао сагласност да се од 1. новембра повећа цена струје у Србији од за осам одсто, саопштила је данас Агенција.

Киловат-сат струје за домаћинства и мале купце од новембра ће бити 10,26 динара, а са порезом на додату вредност (ПДВ) 14,29 динара.

Струја је претходно у Србији поскупела 1. маја за осам одсто и тренутно њена цена износи 13,31 динар по киловат сату са порезом.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је раније да је за социјално угрожене грађане обезбеђено три и по пута више средстава у буџету да би, када дође до повећања цена струје и гаса, могли да остваре попуст.

АЕРС је пре неколико дана такође дао сагласност да се од 1. новембра повећа и цена природног гаса у јавном снабдевању за 10 одсто или на 4,54 динара по киловат сату без пореза и такси, односно 5,02 дин/кWх са порезима и таксама.

Ово поскупљење струје и гаса од 1. новембра биће друго поскупљење тих енергената ове године, с обзиром да је гас од 1. маја поскупео за 10 пдсто, а струја за осам одсто и њена тренутна цена износи 13,31 динар по киловат сату са порезом.

И ове зимске сезоне ЕПС да обрачуна попусте купцима на гарантованом снабдевању

Влада Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим се даје препорука Електропривреди Србије да и наредне зиме обрачунава попусте купцима који су на гарантованом снабдевању и да тај попуст важи од октобарских рачуна 2023. године, закључно са рачуном за март 2024. године.

Закључком се препоручује Акционарском друштву Електропривреда Србије Београд да купцима из групе домаћинство, на гарантованом снабдевању, обрачуна попуст на обрачун за електричну енергију уколико умање потрошњу електричне енергије у односу на исти месец у претходне две године у ком је остварена већа потрошња.

За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунаваће се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто.

Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто.

Највећи попуст, од 40 одсто, имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Како је наведено у том закључку, од октобра прошле до марта ове године, код купаца у групи домаћинство“ смањена је потрошња за око 607 GWh y односу на исти период претходне године, при чему је укупно смањење потрошње струје било за око 1.335 GWh.

Зато је Влада Србије препоручила ЕПС да и ове зимске сезоне примени исту меру, с тим да се повећа обухват купаца на које мере делују, наведено је у саопштењу владе.

Извор: РТСYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept