СТРУЈА СКУПЉА ОД СЕПТЕМБРА !?

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, јер је анализа, која је урађена на захтев Међународног монетарног фонда (ММФ), показала да је цена производње електричне енергије виша од продајне за домаћинства и мале купце, пренео је данас лист „Блиц“.

Ту аномалију показао је овај документ, који је ММФ затражио од српских власти након треће ревизије аранжмана који земља има са овом међународном институцијом, а чији рок израде је био крај јуна.

Kако је навео „Блиц“, резултати прелиминарне анализе, која је достављена и Министарству рударства и енергетике, показују да је стање је алармантно и да се наслућује неизбежно поскупљење струје, јер у супротном прети опасност да се угрози финансијска одрживост Електропривреде Србије (ЕПС).

Лист пише да су ти показатељи „упалили црвену лампицу“ у држави, јер је јасно да су ниске цене киловата, које служе и као социјална мера, неодрживе и да се морају мењати, јер би у супротном ЕПС имао ненедокнадиву штету.

Извор „Блица“из Владе Србије је рекао да је у свету готово незабележено да електропривреда продаје струју по ценама које су ниже од производних.

Указано је да и са тим повећањем, Србија има најнижу цену у региону и Европи.

Kао пример је наведено да је цене струје у Србији нижа 7,2 одсто него у Северној Македонији, 18,9 одсто нижа него у Бугарској, 24 одсто нижа него у Албанији, док је киловат у Хрватској скупљи 70,97 одсто, а у Словенији 120 одсто.
Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/struja-skuplja-od-septembra/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Goca on 17/07/2020 at 21:33

  Bravo za „Azanjca“ ! E pa ljudi zeleli ste/gledajte! Pa zar ste mislili da i posle izbora bude“medovina“!Malo sutra,vraticemo mi i ono sto nam nisu dali!

  • Name on 17/07/2020 at 18:20

  Svake godine malo po malo sve poskupljuje. Strasno.

  • Mile Lov on 17/07/2020 at 14:53

  Svuda su veće plate nego kod nas,

  • Azanjac on 17/07/2020 at 12:39

  E sad svi natrag 100 evrića

Komentari su onemogućeni.