СТУПИО НА СНАГУ НОВИ ПРАВИЛНИК О ДЕКЛАРИСАЊУ НАМИРНИЦА


декларације. Сви производи на тржишту биће означени на исти начин и имаће усаглашен начин пружања информација.

Пропис је донет како би се обезбедио висок ниво заштите здравља и интереса потрошача, поједноставила правила о означавању хране, јасно и читљиво означили и били доступни подаци који повезују исхрану и здрав начин живота, чиме се омогућује избор хране који одговара прехрамбеним потребама.

Правилник је усаглашен са релевантном ЕУ Регулативом о информацијама које се односе на храну, а које су доступне потрошачима на етикетама, пратећим материјалима или на друге начине.

Правилник обавезује произвођаче да потрошачима пруже нутритивне информације о садржају 100 грама, односно 100 милилитара производа. С друге стране, неки произвођачи иду и корак испред, те потрошаче информише и о нутритивним вредностима порције, као и о проценту референтног уноса енергије, масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина и соли.

Информација о томе да ли производ садржи алергене попут млека, јаја, глутена, рибе, соје, сусама, слачице, од великог је значаја за групу потрошача који су склони алергијама или нетолерантни на одређене састојке хране. Сада су и та правила уједначена и произвођачи су у обавези да посебним фонтом означе састојке који изазивају алергије или интолеранције у оквиру списка састојака, како би ова осетљива група потрошача лако могла да их уочи и на основу те информације одлучи да ли ће и у којој мери конзумирати производ.

Састојци се декларишу тако што се ређају по количини у којој су коришћени у тренутку производње и то по опадајућем редоследу. Дакле, први састојак је онај којег има највише, док се они којих су у производу заступљени у количини мањој од два одсто наводе на крају списка састојака.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/stupio-na-snagu-novi-pravilnik-o-deklarisanju-namirnica/