СУБВЕНЦИОНИСАНИ КРЕДИТИ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ У САРАДЊИ СА КОМЕРЦИЈАЛНИМ БАНКАМА

Субвенционисани кредити Министарства пољопривреде, намењени су пољопривредницима у сарадњи са пословним банкама које одобравају кредите док Министарство пољопривреде субвенционише део камате на те кредите. Kредитна подршка је врста подстицаја којом се пољопривредним газдинствима омогућава олакшани приступ коришћењу кредита, и то за:

развој сточарства који обухвата набавку животиња и премију осигурања животиња прописану овим правилником развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему набавку хране за животиње инвестициона улагања у одређене врсте механизације и опреме која се користи у биљној пољопривредној производњи.

Kредити, чији је рок од једне до три године са грејс периодом до годину дана, или од три до пет година, одобравају се и исплаћују у динарима – без валутне клаузуле.

Фиксна каматна стопа износи 3% на годишњем нивоу, односно 1% за физичко лице са пребивалиштем које је на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, односно које је навршило највише 40 година живота у текућој години, односно које је женског пола.

Kредити чији је рок отплате до три године враћају се у месечним, тромесечним, шестомесечним и годишњим ануитетима, а кредити чији је рок отплате од три до пет година се враћају у шестомесечним ануитетима.

Право на кредитну подршку имају физичка лица – носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица (земљорадничке задруге са најмање пет чланова задруге који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, микро и мала правна лица).

Физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства и предузетник може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до 6.000.000 динара.

Правно лице може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до 18.000.000 динара.

Правилником о условима и начину остваривања права на кредитну подршку пољопривредницима дефинисано је да се кредитна подршка остварује подношењем писменог захтева банци уз достављање пратеће документације.

А гроуп оф пеопле он а фарм хоусе ин тхе бацкгроунд

Десцриптион аутоматицаллy генератед

А стацк оф флyерс он а табле

Десцриптион аутоматицаллy генератед

У спровођењу кредитне подршке учествују следеће банке:

Збер банка,
Ерсте банка,
НЛБ банка,
Прокредит банка,
Банка Интеза,
ОТП банка,
Kреди агрикол банка,
Уникредит банка,
Халк банка,
АИK банка
Kомерцијална банка и
Банка поштанска штедионица.
Учествоваће и следећа осигуравајућа друштва:
Триглав осигурање,
Ђенерали,
ДООР Нови Сад и
Дунав осигурање.

Петровић Снежана
ПССС Падинска Скела

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/subvencionisani-krediti-ministarstva-poljoprivrede-u-saradnji-sa-komercijalnim-bankama/